Šéf TikToku mě ujistil, že data nebudou opouštět Evropu, řekla Jourová. EU to bude prověřovat

Interview ČT24: Věra Jourová (zdroj: ČT24)

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová prohlašuje, že velké technologické firmy se musí podřídit, pokud chtějí využívat evropský trh. „V Evropě se bude nadále podnikat podle evropských pravidel, která jsou přísná, leč spravedlivá,“ sdělila Jourová v Interview ČT24 k budoucnosti digitálních platforem na kontinentu. Komise prý připravuje i kodex pro umělou inteligenci (AI), který s sebou ale nese otázky, jaké nástroje dát do ruky prokuratuře.

Jourová se vrátila z Číny, kam prý jela mimo jiné se vzkazy od evropského byznysu ohledně přenosů dat. „Aby si čínská strana uvědomila, že pokud tam mají evropské firmy podnikat, měly by se jim odstraňovat bariéry, a ne házet klacky pod nohy,“ sdělila. Dostala záruku od vicepremiéra, že ohledně nejasných zákonů firmy dostanou vysvětlení.

Jourová také prohlásila, že se „zatím neplánuje“ plošný evropský zákaz technologií čínské společnosti Huawei, k níž se vážou obavy ze špionáže či sabotáže. EU ale prý vydala přísná doporučení členským státům, jak hodnotit rizika. „Řada členských států riziko zvážila jako hodně vysoké, a proto firmu Huawei nějakým způsobem omezuje,“ uvedla.

Čína podle ní neprosazuje a nesdílí hodnoty demokratického světa, což si tam ověřila třeba při debatě ohledně AI, kdy Unie akcentuje ochranu jednotlivce a lidská práva, kdežto v Číně jde hlavně o ochranu systému a celospolečenský zájem. „Nemůžeme si dovolit Čínu ignorovat, je to náš velmi významný obchodní partner,“ dodává s tím, že jsme v některých oblastech partnery a v jiných konkurenty.

Místopředsedkyně Komise prý dosáhla v Číně závazku, že protistrana bude více kontrolovat spotřební zboží, které ji opouští pomocí on-line nákupů. Šedesát až sedmdesát procent nebezpečných výrobců prý spadá pod Čínu, vychází ze statistik. „Když tady takový výrobek odchytíme, Čína se postará o to, aby byl vysledován původce,“ slibuje.

Rokování s platformami

Evropská komise také zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA. Pět firem je ze Spojených států, a to Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms a Microsoft, šestou je čínská společnost ByteDance, která vlastní platformu TikTok. Firmy budou muset dodržovat nová pravidla, jejichž smyslem je lépe ochraňovat podnikání jejich menší konkurence. Pro spotřebitele by také mělo být jednodušší snadno se odhlásit ze služeb dané platformy.

Jourová prohlásila, že firmy se budou muset podřídit, pokud budou chtít využívat bohatého evropského trhu. Například u TikToku na evropském území jsou obavy o nebezpečí dětí či přetahovaní dat do Číny. „Dostala jsem od šéfa TikToku ujištění, že data nebudou opouštět Evropu,“ sdělila s tím, že tomu důvěřuje, ale bude se to také prověřovat.

Jourová tvrdí, že se tak dává čínským a zejména americkým firmám najevo, že to Evropa „myslí vážně“. „V Evropě se bude nadále podnikat podle evropských pravidel, která jsou přísná, leč spravedlivá. Jsou tam vysoké pokuty. Myslím, že evropský trh jim bude vždy stát za to, aby se přizpůsobili,“ myslí si. Pamatuje si prý „zděšení v Silicon Valley“, když se spouštělo GDPR, dnes ale vidíme, že pravidla jsou dodržována a pokud ne, přicházejí právě pokuty.

„Nechceme skenování lidí“

V řádů měsíců má být hotový kodex pro umělou inteligenci, kam by se mohla připojit G7, Brazílie, Indie či Ukrajina. Má to být kodex pro vývojáře a technologické firmy, který bude vyžadovat absolutní transparentnost. Také odstupňuje rizika s tím, aby se technologie nepoužívala diskriminačně či neomezovala svobodu.

Vyvstává zde prý také otázka, jaké nástroje dát do ruky policii a prokuratuře, aby s pomocí této technologie vyšetřovaly trestnou činnost a různá nebezpečí pro národní bezpečnost.

„V momentě, kdy dáte do ruky policii možnost v reálném čase skenovat obličeje lidí na ulici a pak to někde skladovat pro případ, že by se někde něco stalo v budoucnu, je to pro pojetí evropské svobody a evropského práva na soukromí opravdu hodně hořká pilulka a nechceme to,“ sdělila s tím, že tohle Komise navrhla zakázat vyjma použití ve vypjatých situacích. Některé státy by však chtěly mít silnější nástroje, třeba Francie, která se potýká s pouličním násilím.