TÉMA

Kybernetické hrozby

USA uvalily další sankce na Rusko, uvolní historické množství ropných rezerv

Další balík sankcí vůči Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu oznámily Spojené státy. Nové postihy míří na ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů firmu Mikron. Cílem je podle amerického ministerstva financí mimo jiné zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí. V dalších dnech by mělo ministerstvo obchodu uvalit sankce mířené na ruský obranný, letecký a námořní sektor. Ze svých strategických rezerv budou USA podle plánu prezidenta Joea Bidena nově uvolňovat jeden milion barelů ropy denně. Reagují tak na vzrůstající ceny pohonných hmot v zemi, které ovlivňuje i válka na Ukrajině.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 23:15|

Izraelská centrála bojuje proti kybernetickým útokům, spolupracuje i s Českem

Izraelský dispečink pro boj s kybernetickými hrozbami je přísně hlídané pracoviště s nepřetržitým provozem. Na místě přijímají oznámení od veřejnosti a vysílají odborné týmy na místa počítačových útoků. Izrael je totiž častým terčem hackerů, politicky i kriminálně motivovaných. Jako vůbec první zahraniční médium tam získala přístup Česká televize.
13. 11. 2021|

Britskou armádu čeká modernizace. Vsadí na technologie, vojáků bude nejméně od roku 1714

Britská vláda oznámila, že v rámci modernizace armády plánuje snížit počet vojáků. Armáda se má více zaměřit na použití dronů či kybernetických technologií a její početní stav se má do roku 2025 snížit o 9500 armádních příslušníků na 72 500. Podle deníku The Guardian tak bude armáda co do počtu vojáků nejmenší od roku 1714, kdy skončila válka o španělské dědictví.
23. 3. 2021|

Lídři EU jednají o spolupráci s NATO i posilování vlastní obrany

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie debatují o tom, jak vyvážit posilování obranné spolupráce s NATO a budování vlastních vojenských kapacit. Během druhého dne unijního videosummitu řeší mimo jiné otázku, jak posílit obrannou samostatnost evropského bloku s ohledem na rozpínavost Ruska či teroristické, kybernetické a hybridní hrozby.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 14:47|

Úřad pro kybernetickou bezpečnost varuje před útoky na nemocnice. Očekává je v nejbližších dnech

Před hrozbou kyberútoků na nemocnice a jiné cíle varuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Lze je podle něj očekávat v nejbližších dnech, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí úřadu Radek Holý. Útočníci mohou využívat i krize způsobené pandemií koronaviru.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 18:50|

Na dezinformace je třeba rychle reagovat, říká ředitel BIS. Jako příklad vyzdvihl Babiše

Na šíření lživých informací je třeba reagovat rychlým autoritativním zveřejněním pravdivých údajů, řekl ředitel BIS Michal Koudelka na sněmovním semináři k ochraně voleb před hybridními hrozbami. Premiéra Andreje Babiše (ANO) v této souvislosti ocenil za rychlé dementování „české stopy“ v kauze Skripal.
13. 12. 2019|

Největší kyberhrozbou pro Česko zůstávají cizí státy. Zpráva NÚKIB ukazuje hlavně na Rusko a Čínu

Nejvýznamnějšími původci kybernetických hrozeb v Česku jsou podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jiné státy. Zpráva o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2018 mluví především o aktérech napojených na Rusko a Čínu. Úřad také bez dalších podrobností píše, že loni pokračoval ve zkoumání rozsáhlého útoku na strategicky významnou českou vládní instituci. Za pravděpodobné považuje, že pocházel z Číny.
25. 9. 2019|
Interview ČT24

Jakub Landovský: Zbraně nového velitelství už nebudou tanky a děla, nýbrž sondy a viry

Česko bude mít nového velvyslance při Severoatlantické alianci. Jiří Šedivý ve funkci po sedmi letech končí a místo něj nastupuje současný náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD). V Interview ČT24 odpovídal třeba na to, jak bude vypadat nové kybernetické velitelství v české armádě a jak se bude v budoucnu kybernetickým útokům společně bránit Aliance. Ptal se ho Daniel Takáč.
1. 8. 2019|

Američané podnikli kybernetický útok proti střelám íránských gard

Spojené státy ve čtvrtek v reakci na sestřelení svého dronu Íránem v Hormuzském průlivu podnikly kybernetický útok proti Teheránu. V neděli o tom informují americká média. V jeho důsledku byly ochromeny počítačové systémy, jejichž prostřednictvím íránské revoluční gardy kontrolují zařízení na odpalování raket a řízených střel.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 14:06|

Česko umí detekovat kybernetické útoky, chybí ale aktivní obrana. Potřebná novela už míří na vládu

Přestože už vznikl speciální úřad, Česko dosud nemá legislativu, která by umožňovala obranu kybernetického prostoru včetně účelných protiútoků. Změnit to má novela zákona o Vojenském zpravodajství, kterou se chystá projednat vláda. Pokud normu schválí parlament a podepíše prezident, platit by měla co nejdřív, nejpozději začátkem příštího roku.
6. 4. 2019|

Washington docenil české spojenectví, říkají politici k Trumpovu přijetí Babiše

Čtvrteční návštěva Andreje Babiše v Bílém domě sklízí na české politické scéně pozitivní ohlas. Představitelé stran zastoupených ve sněmovně ji interpretují jako americké docenění českého spojenectví a akcentují vojenskou spolupráci v Severoatlantické alianci.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 17:34|

Premiér míří do Bílého domu: Podle Miloše Zemana jsou top tématem vztahy mezi EU a USA

Premiér Andrej Babiš (ANO) zamířil na návštěvu USA, kde se ve čtvrtek v Bílém domě setká s prezidentem Donaldem Trumpem. Prezident Miloš Zeman nepovažuje za nejdůležitější téma návštěvy česko-americké bilaterální vztahy, ale spíše vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Tyto bilaterální vztahy jsou podle něj důležité i proto, že začala obchodní válka týkající se vysokého cla na dovážené automobily.
6. 3. 2019|
Interview ČT24

Díky NATO mohla česká armáda dospět, říká náčelník jejího generálního štábu

Česká armáda za dvacet let od vstupu Česka do Severoatlantické aliance dospěla. Je o tom přesvědčen náčelník generálního štábu Aleš Opata, podle kterého umožnila účast na mezinárodních misích NATO českým vojákům získat těžko nahraditelné zkušenosti. V Interview ČT24 ale Opata připustil, že se armáda i dnes potýká se zásadním nedostatkem. Tím podle něj nejsou lidé, nýbrž technika, s jejíž obměnou již nelze dále vyčkávat.
6. 3. 2019|