Podle prezidenta může kybernetický útok ochromit jako ten ozbrojený

Brífink prezidenta Pavla ze strojírenského veletrhu (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel upozornil na problematiku kybernetické bezpečnosti. Dle hlavy státu je potřeba bezpečnostním hrozbám předcházet, pokud jde například o dodavatelské řetězce se zeměmi, které nejsou tuzemsku nakloněné. Prezident to řekl v Brně při návštěvě Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Mezinárodního strojírenského veletrhu. Pavel také zdůraznil potřebu digitalizace ekonomiky a pro tento účel navrhl jmenovat vládního pověřence pro digitalizaci z řad odborníků.

Prezident Pavel se během návštěvy NÚKIBu seznámil s obsahem činnosti úřadu a s aktuálními kybernetickými hrozbami, které pro Česko plynou z různých zdrojů. Se zaměstnanci hovořil také o aktuálních problémech, které úřad řeší, a to zejména ve vztahu k legislativě. Zákon o kybernetické bezpečnosti se v parlamentu nachází ve stavu po prvním čtení.

Tématem byla také otázka, jak předejít hrozbám pro Česko a jeho bezpečnost, které plynou z dodavatelských řetězců ze zemí, které „nám nejsou přátelsky nakloněny a jejichž dodávky by mohly vést k ohrožení, případně ochromení bezpečnosti“, informoval prezident během brífinku.

Zdůraznil, že osvěta a vzdělávání v kybernetické bezpečnosti je velmi důležitá, ať už na úrovni jednotlivců, tak celé společnosti. Prezident upozornil, že Česko denně zaznamenává stovky až tisíce útoků. Ať už se jedná o útoky, které se snaží zcizit bankovní identitu jednotlivců, nebo o útoky, jež mají za cíl získat citlivé informace z diplomatických zdrojů či průmyslovou špionáž.

Kybernetický útok nás podle prezidenta může ochromit jako ten ozbrojený. „Musíme tomu věnovat pozornost, protože se to skutečně děje každý den,“ apeloval prezident.

Závislost ekonomiky není žádoucí

Hlava státu se vyjádřila také ke kondici české ekonomiky v souvislosti s poklesem německého HDP. Dle Pavla je nutné ekonomiku porovnávat a hodnotit měřitelnými a srovnatelnými fakty. Vyjádřil se, že „jakákoli závislost na příteli nebo nepříteli není žádoucí“.

„Naše ekonomika je minimálně ze 40 procent provázána s tou německou. My si musíme oprávněně klást otázku, jestli to není pro nás jistou nevýhodou a zda bychom i tady neměli více diverzifikovat,“ doplnil.

Podle prezidenta je nutné rozložit portfolio české ekonomiky a zaměřit se na inovace nejen u firem, ale také ve státní správě. Dle něj by to mohlo vést ke skokovému zlepšení. Je zastáncem digitalizace celé ekonomiky, která by zjednodušila například zakládání firem. Pro tento účel by podle něj bylo vhodné jmenovat pověřence vlády pro digitalizaci. Pověřenec by měl být respektovaným odborníkem, jak ze strany vlády, tak ze strany opozice.