Britskou armádu čeká modernizace. Vsadí na technologie, vojáků bude nejméně od roku 1714

Britská vláda oznámila, že v rámci modernizace armády plánuje snížit počet vojáků. Armáda se má více zaměřit na použití dronů či kybernetických technologií a její početní stav se má do roku 2025 snížit o 9500 armádních příslušníků na 72 500. Podle deníku The Guardian tak bude armáda co do počtu vojáků nejmenší od roku 1714, kdy skončila válka o španělské dědictví.

Ministr obrany Ben Wallace, který plánované změny představil v britském parlamentu, podle zpravodajského serveru BBC sdělil, že díky technologické převaze bude možné dosáhnout většího účinku s nasazením menšího počtu lidí. Avizované změny mají podle Wallace armádě pomoci připravit se na „hrozby budoucnosti“.

Již nyní je v armádě podstav a místo 82 tisíc vojáků v ní aktuálně slouží 76 500 příslušníků, uvedl ministr. K docílení nového stavu nebude podle armádních činitelů zapotřebí propouštění.

Podle editora stanice BBC Marka Urbana, který se armádě věnuje dlouhodobě, bude do budoucna obtížnější nasazení v operacích, které britská armáda absolvovala dosud. „Pokud byste chtěli trvalé nasazení, jako bylo to v (afghánském) Hílmandu, které trvalo celé roky, bylo by to nesmírně obtížné,“ uvedl.

Ministerstvo obrany také plánuje vyřazení stárnoucích letounů a nejstarších helikoptér, mírně se má snížit také počet torpédoborců. Oblast, na kterou se chce ministerstvo naopak zaměřit, je vesmír. Tento sektor má v příštích čtyřech letech získat investice 6,6 miliardy liber (zhruba 200 miliard korun).