Summit skončil beze shody. Polsko a Maďarsko zablokovaly závěry kvůli migraci

Události: Bruselský summit ovládl spor o migraci (zdroj: ČT24)

Lídři zemí Evropské unie zakončili dvoudenní summit bez shody na závěrech o migraci. Nepřesvědčili premiéry Polska a Maďarska, aby přestali dohodu blokovat požadavkem na zmínku o jednomyslném rozhodování v otázkách migrace. Český premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil z výsledku zklamání, přesto hovořil o posunu v debatě o migraci: „Zaznamenáváme velkou změnu přístupu mezi státy, které odmítaly tuto situaci dlouho řešit.“ Ještě před samotnou diskusí o migraci lídři schválili společné závěry k budoucím vztahům s Čínou.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki přijeli na summit s kritikou reformy, kterou unijní ministři vnitra většinovým hlasováním schválili začátkem června.

Šlo spíš o symbolický odpor. O dohodě se na jednání premiérů nehlasovalo, nebylo tedy ani možné ji zablokovat. Vyjednávání o ní se nyní přesune do Evropského parlamentu.

Migrační dohoda
Zdroj: ČT24

Konzervativním vládám v Polsku a Maďarsku se nelíbí princip, na jehož základě mají všechny státy Unie povinně pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. Buď tím, že část z nich přijmou, nebo finanční či materiální podporou. Oba lídři proto ve čtvrtek i pátek přesvědčovali kolegy, aby do závěrů summitu přidali zmínku o jednomyslnosti, kterou podle nich summity podpořily již v minulých letech.

I když nebyly závěry k migraci nakonec přijaty, byly zveřejněny jako prohlášení předsedy Evropské rady, které ovšem není na rozdíl od jednomyslného postoje summitu závazné.

„Jednotlivé články jsou plně v zájmu České republiky. Jejich cílem je řešit vnější dimenzi migrace – lepší ochranu vnější hranice, silnější boj s převaděči nebo zrychlení návratu uprchlíků do zemí mimo EU. A co je důležité, v prohlášení se uznává úsilí ČR a dalších států, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků,“ řekl český premiér Petr Fiala po schůzce.

Postup Morawieckého a Orbána považuje za nepochopitelný: „Dovedu si ho vysvětlit jenom vnitropolitickými věcmi. Jak se v řadě věcí dokážeme shodnout, toto není postoj, který by byl v zájmu Česka, a já ho nemohu sdílet.“

Brífink premiéra Fialy po jednání summitu EU (zdroj: ČT24)

Několik politiků v čele s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, která zmíněnou migrační reformu označuje za úspěch své země, se snažilo duo kolegů z Polska a Maďarska ještě v pátek dopoledne ke změně názoru přesvědčit.

Podpora zemí přijímajících uprchlíky z Ukrajiny

O schválení závěrů stál i Fiala, podle něhož se do nich Česku podařilo prosadit zmínku o finanční podpoře zemí přijímajících ukrajinské uprchlíky. „V zájmu ČR je řešení migrační krize a nepokračování v dosavadní neúspěšné migrační politice a také pomoc státům, které přijaly velké množství uprchlíků. A to se podařilo do závěrů dostat,“ prohlásil Fiala.

„Peníze nejsou ohroženy, mluvil jsem s předsedkyní Evropské komise, aby ta pomoc byla silnější, a bylo jasně deklarováno, že je tu solidarita i ve věci ukrajinských uprchlíků,“ dodal premiér.

Podle Fialy předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová přislíbila, že se unijní exekutiva bude zabývat i návrhy dalších možností, jak omezit počet žadatelů o azyl v EU. Česko podle premiéra spolu například s Rakouskem patří do skupiny zemí vedené Dánskem, která navrhuje vyřizovat azylové žádosti mimo území EU či navracet neúspěšné žadatele do tranzitních zemí. Některé unijní státy však dávají najevo obavy z možného porušení azylových předpisů a podobným postupům se brání.

Čína jako systémový rival

Páteční debatě o migraci předcházela také diskuse o budoucích vztazích s Čínou. Lídři EU ji v závěrech schůzky označili za „systémového rivala“, ovšem ujistili, že se od ní nechtějí zcela odstřihnout.

„Chceme s ní mít korektní vztahy včetně obchodních, ale nechceme nezdravé vztahy. Musíme být také ostražití vůči jejímu vztahu k Rusku, Tchaj-wanu nebo dodržování mezinárodního práva. To se odráží ve velmi vyváženém stanovisku a je pozitivní, že jsme se na tom shodli a že všechny členské státy mají společnou pozici,“ poznamenal český premiér.

Německý kancléř Olaf Scholz po jednání prohlásil, že se EU bude zbavovat strategické závislosti na Číně, zároveň s ní však chce dále obchodovat. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové musí Unie docílit spravedlivých a vyvážených obchodních vztahů s Pekingem.

Podle lídrů EU má Čína coby stálý člen Rady bezpečnosti OSN mimořádnou zodpovědnost za prosazování mezinárodního práva. „Evropská rada tudíž vyzývá Čínu, aby Rusko tlačila k zastavení jeho agresivní války a k okamžitému, úplnému a bezpodmínečnému stažení jeho jednotek z Ukrajiny,“ píše se v závěrech summitu.

Útok Ruska na Ukrajinu mimo jiné odhalil závislost EU na ruských energiích a evropský blok nyní hledá cestu, jak se vyhnout podobné závislosti na výrobcích a surovinách z Číny.