Skončí epidemie koronaviru v dubnu? Nových případů nákazy bylo v Číně nejméně od konce ledna

Události: Počet nově nakažených koronavirem klesá (zdroj: ČT24)

Čína oznámila, že na svém území v úterý zaznamenala nejméně nových případů nákazy koronavirem od konce ledna. Podle agentury Reuters to dává větší důvěryhodnost odhadu čínského experta v oblasti zdravotnictví, který předpověděl, že nynější epidemie by mohla skončit v dubnu. Dosud na nákazu zemřelo podle úřadů přes 1100 lidí. Kromě jedné oběti na Filipínách všichni podlehli nákaze v Číně.

Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan v úterý prohlásil, že počty nových nákaz v některých čínských provinciích klesají, a předpověděl, že epidemie koronaviru do dubna skončí.

Celkem se v Číně novým koronavirem nakazilo už 44 653 lidí, přičemž v úterý bylo zaznamenáno 2015 nových případů, což je podle Reuters nejméně za jeden den od 30. ledna. V pevninské Číně viru v úterý podlehlo 97 lidí, a bilance obětí tak stoupla na 1113. Další jeden mrtvý je hlášený také z čínského samosprávného města Hongkongu.

Již v úterý ovšem některá světová média informovala, že Čína do svých statistik zjevně nepočítá osoby, které jsou virem sice infikované, žádné příznaky nemoci se u nich ale neprojevily.

Nevést ve statistikách lidi bez symptomů nařídilo již v pátek Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Podle agentury Reuters není zcela jasné, zda před tímto nařízením nakažení bez příznaků v oficiálních statistikách byli, či nebyli.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová k vývoji epidemie (zdroj: ČT24)

Globální hrozba

Zatímco čínské úřady tvrdí, že situace kolem koronaviru je pod kontrolou, Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že epidemie představuje globální hrozbu, která může mít horší dopady než terorismus.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že první vakcína proti novému koronaviru by mohla být vyvinuta za 18 měsíců, a vyzval svět, „aby se probral“ a vir považoval za „veřejného nepřítele číslo jedna“.

I přes ustálený počet nových nakažených v boji s virem stále není vyhráno, řekl také Ghebreyesus. K optimistické bilanci se podle něj musí přistupovat s „nejvyšší opatrností“, situace se stále může vyvinout jakkoliv. Šéf organizace rovněž varoval před stigmatizací jednotlivců i celých národů, která „přináší více škody než užitku“.

Koronavirus vyvolává nemoc s příznaky chřipky, jen u některých pacientů ale vede k rozvoji virového zápalu plic, jenž může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

Jak upozornila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová, tato nemoc byla pojmenována Covid-19. „Samotný virus dostal název Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, neboli SARS-CoV-2,“ podotkla zpravodajka ČT.

Lékaři nosí pleny, aby nemuseli sundávat nedostatkové kombinézy

Čínské úřady začaly v oblastech postižených epidemií zabírat soukromé nemocnice, hotely a byty, aby získaly místa pro nakažené. Úředníci zabavují i auta, a dokonce i ochranné roušky.

Kritický nedostatek ochranných roušek a obleků komplikuje práci zdravotnického personálu zejména v nemocnicích v hlavním městě provincie Chu-pej Wu-chanu, odkud se od konce loňského roku nákaza šíří.

Aby použili ochranných kombinéz co nejméně, tráví v nich lékaři nepřetržitě třeba i osm hodin. „Po tuto dobu nemohou kolegové jíst, pít nebo si dojít na záchod,“ vylíčila jedna z lékařek podle agentury AFP. Někteří lékaři během dlouhých služeb nosí pleny pro dospělé. 

Obchod, trubka, chata. Koronavirus se šíří i v době globální ostražitosti, píše americký list

Od konce loňského prosince, kdy se nebezpečná epidemie koronaviru objevila, byla většina případů nákazy soustředěná ve Wu-chanu. Úřady tu – stejně jako v okolních provinciích – uzavřely desítky milionů lidí ve snaze dostat šíření viru pod kontrolu.

Ale úměrně tomu, jak narůstá počet obětí i počet nakažených, začíná být jasné, jak snadno se může virus přenášet a jak těžké může být ho zvládnout – a to i v komunitách po celém světě, které jsou hodně daleko od Wu-chanu. Mnoho z nakažených v tomto městě dokonce ani nebylo, upozorňuje americký list The New York Times. 

V Hongkongu byly v úterý přes noc evakuovány desítky obyvatel jednoho bloku, když se objevila nákaza koronavirem u dvou lidí žijících deset pater od sebe. Podle úřadů by viníkem rozšíření nákazy mohla být trubka propojující jednotlivá poschodí

Nejméně deset lidí – Britů a Francouzů – se nakazilo od britského podnikatele Steva Walshe na horské chatě ve Francii. Muž na sobě přitom v té době nepozoroval žádné příznaky nemoci. V jeho případě má zřejmě infekce kořeny na konferenci v Singapuru, které se Brit minulý měsíc účastnil. Ze Singapuru odletěl do Ženevy a odtud do vesnice Les Contamines-Montjoie ve francouzských Alpách, kde se sešel se skupinou dalších Britů. Pak odjel do jižní Anglie.

Krátce po návratu do Británie u něj byl diagnostikován Covid-19. Následně bylo pozitivně testováno pět dalších Britů, kteří jsou stále ve Francii, a čtyři další lidé ve Velké Británii, včetně dvou zdravotníků. Británie už má celkem devět případů nákazy. Nejnověji se v londýnské nemocnici se léčí žena, jež před několika dny přiletěla z Číny.

Na Diamond Princess další desítky nakažených, Westerdam zakotví v Kambodži

Nákaza se potvrdila i u dalších čtyřiceti lidí na výletní lodi Diamond Princess kotvící v Jokohamě, uvedl ve středu japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató. Dohromady se tak nákaza objevila u 175 lidí na výletní lodi.

Další výletní loď Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu, smí zakotvit v Kambodži a vylodit své cestující. Pro 802 členů posádky a 1455 cestujících na palubě tím končí nejistota a bloudění mezi přístavy, které je odmítaly přijmout, přestože na palubě není žádný potvrzený případ nákazy novým koronavirem. Kambodžským představitelům za přijetí lodi poděkoval šéf WHO Ghebreyesus.

Ve sportovním centru ve Wu-chanu vzniká nová improvizovaná nemocnice pro nemocné koronavirem
Zdroj: Cheng Min via www.imago-images.de/ČTK/imago stock&people

Třetina případů v Tchien-ťinu má původ v nákupním centru

Čínští činitelé také upozorňují na riziko klastrů, neboli shluku případů, které definovali jako dvě a více infekcí v relativně malé oblasti. Právě tyto klastry podle nich zrychlují šíření nemoci. Podle hlavního epidemiologa čínského Střediska pro kontrolu a předcházení nemocí je v zemi téměř tisíc takových klastrů, 83 procent z nich je v rámci rodiny. K šíření viru přispívají ale také školy, továrny, nákupní střediska a zdravotnická zařízení.

V Tchien-ťinu, který leží 965 kilometrů od Wu-chanu, přijaly úřady drastické kroky, aby dostaly pod kontrolu klastr případů spojených s obchodním střediskem ve čtvrti Pao-ti. Epidemie v Tchien-ťinu by pro vládu byla obzvlášť problematická, protože do Pekingu se odtud dá dojet vysokorychlostním vlakem jen za půl hodiny.

Nejméně 33 ze 102 potvrzených pacientů s novým koronavirem v Tchien-ťinu pracovalo nebo nakupovalo ve zmíněném nákupním středisku, anebo byli v těsném kontaktu se zaměstnanci nebo zákazníky. Mnoho z nich nikdy nebylo ve Wu-chanu.