Průvodů proti antisemitismu se podle policie zúčastnilo ve Francii přes 180 tisíc lidí

Do pochodů proti antisemitismu, které se v neděli konaly ve francouzských městech, se zapojilo více než 182 tisíc lidí. Podle agentury AFP to uvedlo ministerstvo vnitra a policie. Největší akce byla v Paříži, kde do ulic vyšlo asi 105 tisíc demonstrantů. Pařížský průvod svolali předsedové obou komor francouzského parlamentu a zúčastnila se ho řada politiků, včetně premiérky Élisabeth Borneové.

V Paříži se k průvodu kromě premiérky připojili i další představitelé různých částí politického spektra, včetně bývalých francouzských prezidentů Françoise Hollanda a Nicolase Sarkozyho či krajně pravicové političky a bývalé kandidátky na prezidenta Marine Le Penové.

Podle zpravodaje ČT ve Francii Jana Šmída se demonstrace zúčastnili zástupci všech politických stran s výjimkou krajně levicové Nepoddajné Francie, která protestovala proti přítomnosti Le Penové a zástupců Národního sdružení. „Opatření byla mimořádná, na bezpečnost dohlíželo jen v Paříži na tři tisíce policistů,“ sdělil.

Chyběl naopak prezident Emmanuel Macron, jehož rozhodnutí neúčastnit se demonstrace vyvolalo kritiku ze strany některých politiků. Macron nicméně zveřejnil otevřený dopis, v němž podpořil pochod a odsoudil projevy antisemitismu. „Francie, kde se naši židovští spoluobčané musí bát, není Francií,“ napsal Macron v dopise a slíbil potrestání těch, kdo za antisemitskými činy stojí.

Pochodovali i příbuzní obětí

Podle agentury AP šli v průvodu v Paříži také příbuzní některých francouzských občanů, kteří byli zabiti při říjnovém útoku Hamásu na Izrael, a členové rodin lidí, kteří se po útoku pohřešují nebo byli uneseni.

Pochody jsou reakcí na nárůst antisemitských činů ve Francii, který souvisí s nynější izraelskou vojenskou ofenzivou v Pásmu Gazy. Tu Izrael zahájil v odvetě za brutální útok palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října.

Od 7. října bylo ve Francii zaznamenáno 1247 antisemitských činů, což je téměř třikrát víc než za celý rok 2022, uvedlo podle agentury AP ministerstvo vnitra. Na domech v Paříži se objevují i Davidovy hvězdy a zástupci židovské komunity se obávají další eskalace napětí.