Hlavní bude obnovit kontakt a zavést dialog, řekl Putin k nadcházejícímu jednání s Bidenem

Ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s blížícím se summitem s americkým prezidentem Joem Bidenem uvedl, že hlavní bude obnovit osobní kontakt a zavést dialog. Informují o tom ruské tiskové agentury. Oba prezidenti se sejdou ve středu ve Švýcarsku. Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. Podle Putina jsou dokonce nejhorší za řadu let. Řekl to v rozhovoru pro americkou NBC. Biden v neděli na summitu zemí G7 sdělil, že s tímto výrokem souhlasí, informovala agentura Reuters.

„Obnovit naše osobní kontakty, vztahy, navázat přímý dialog, vytvořit skutečně fungující mechanismy v těch oblastech, které představují společné zájmy,“ citovala agentura Interfax úryvek Putinova rozhovoru se státní televizí, který bude odvysílán později.

V noci z pátku na sobotu ve zveřejněném rozhovoru s americkou televizní stanicí NBC News Putin označil současné vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem za nejhorší za řadu let. V neděli nicméně uvedl, že USA před středečním summitem v Ženevě omezují negativní rétoriku vůči Rusku. S Bidenem chce Putin diskutovat mimo jiné o strategické stabilitě, regionálních konfliktech a o životním prostředí.

Biden reagoval, že s Putinovým výrokem ohledně špatných vzájemných vztahů souhlasí. „Myslím, že (Putin, pozn. red.) má pravdu, že naše vztahy jsou na nízkém bodě,“ konstatoval. Podle něj vztahy kalí skutečnost, že v minulosti Putin mnohokrát nejednal v souladu s mezinárodními normami.

Americký prezident také uvedl, že podle jeho informací byl jeho ruský protějšek zapojen do ovlivňování amerických voleb. „Zkontroloval jsem to, měl jsem přístup k záznamům všech zpravodajských služeb. Byl do těchto aktivit zapojen,“ řekl Biden.

Biden vidí cestu v diskuzi

Zároveň dal Biden tento týden najevo, že Spojené státy neusilují o konflikt s Ruskem. „Chceme stabilní a předvídatelné vztahy,“ sdělil. Dodal však, že USA budou razantně reagovat v případech zapojení ruské vlády do „škodlivých aktivit“. Podtrhl, že nejlepší způsob, jak vyřešit problematické body, je setkat se s Putinem osobně a diskutovat s ním.

Podle ruského prezidenta existují oblasti, kde Rusko a Spojené státy mohou efektivně spolupracovat. Vyjádřil ochotu Ruska vydávat do USA hackery, pokud za tím účelem obě země uzavřou smlouvu a Washington se zaváže k témuž.

Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté například kvůli nedávnému uvalení sankcí na Rusko ze strany USA a vzájemnému vyhoštění diplomatů. Moskva také zařadila USA spolu s Českem na seznam „nikoliv přátelských“ zemí.