Hamás viní Izrael ze zabití stovek lidí v nemocnici v Gaze. Podle Tel Avivu výbuch způsobila palestinská raketa

Nejméně pět set lidí zahynulo podle teroristické organizace Hamás ovládající Gazu při izraelském náletu na nemocnici al-Ahlí ve městě Gaza. Izraelská armáda uvedla, že výbuch způsobila raketa palestinské teroristické organizace Islámský džihád. O odpovědnosti Izraele nepochybuje řada muslimských zemí, které událost důrazně odsoudily. Ze Západu zní obecná prohlášení, že nelze zasahovat civilní cíle, a výzvy k vyčkání na potvrzení informací.

Vláda Hamásu označila údajný nálet na nemocnici za válečný zločin. „V nemocnici byly stovky nemocných a zraněných a lidí, kteří byli přinuceni opustit své domovy,“ uvedla v prohlášení. Lékař Zijád Šahádá, který působí v Gaze, katarské televizi al-Džazíra řekl, že nemocnice byla pokládána za bezpečné místo, kde se ukrývali civilisté, kteří uprchli ze svých domovů. „Mrtvých je teď přes pět set, ale myslíme, že jich bude přes tisíc. Je to masakr,“ řekl.

„Masakr v nemocnici al-Ahlí nemá v naší historii obdoby. Zatímco v minulých válkách a dnech jsme byli svědky tragédií, to, co se odehrálo dnes v noci, se rovná genocidě,“ uvedl mluvčí palestinské civilní obrany Mahmúd Basal.

Izraelská armáda uvedla, že podle jejích zpravodajských informací v nemocnici v Gaze nastal výbuch, který způsobila raketa hnutí Islámský džihád. Ta byla údajně vypálena z Gazy na Izrael, ale selhala a spadla předčasně. vojenský korespondent listu The Times of Israel Emanuel Fabian na síti X zveřejnil video, které podle něj ukazuje odpálení série raket z Gazy, z nichž pak jedna zasáhne nemocnici.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle médií prohlásil, že za výbuch nemocnice v Gaze mohou „barbarští teroristé“, nikoliv izraelské obranné síly.

Zpravodaj ČT v Izraeli David Borek připomněl, že podobné chyby se stávaly Palestincům často. Například při válce před dvěma lety až pětina palestinských raket nedoletěla a spadla už v Gaze. Izrael situaci v Gaze i nad ní monitoruje a podle Borka se svět trajektorii rakety dopadlé na nemocnici dozví.

Ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová je přesvědčena, že záběry zničené nemocnice nejsou v zájmu Izraele, naopak jsou v zájmu Hamásu vzhledem k tomu, že posunou světové veřejné mínění od podpory Izraeli.

Zpravodaj Borek o výbuchu v nemocnici v Gaze (zdroj: ČT24)

Ostré reakce

Do ulic na protest proti náletu podle katarské televize al-Džazíra vyšli Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu, a to mimo jiné ve městech Nábulus a Džanín. Někteří volali po konci palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, jehož hnutí Fatah, ovládající Západní břeh Jordánu, je v nepřátelském vztahu s Hamásem.

Abbás mezitím vyhlásil třídenní státní smutek a zrušil plánované setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, který se do oblasti chystá. Útok na nemocnici Abbás označil za „ohavný válečný masakr“, za kterým podle něj stojí Izrael, jenž „překročil veškeré hranice“. „Neodejdeme ani nedovolíme, aby nás někdo vyhnal,“ dodal.

„Je to genocida. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby okamžitě zasáhlo a zastavilo tento masakr. Mlčení už nelze akceptovat,“ uvedla v prohlášení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Řada palestinských frakcí také vyzvala k protestní generální stávce.

Summit, kterého se měl zúčastnit i Biden, v reakci na útok na nemocnici zrušilo Jordánsko, informovala agentura Reuters s odkazem na jordánskou diplomacii. Summit měl probíhat mezi představiteli Spojených států, Egyptem a Palestinci.

Egypt „co nejdůrazněji“ odsuzuje izraelský útok, uvedlo egyptské ministerstvo zahraničí, podle nějž musí mezinárodní společenství urychleně zasáhnout, aby takové porušení pravidel zastavilo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan míní, že údajný nálet je posledním příkladem izraelských úderů, které „postrádají základní lidské hodnoty“. Izrael vyzval své občany, aby Turecko rychle opustili.

Írán označil útok za odporný a brutální válečný zločin. „Rozšíření izraelských náletů na Pásmo Gazy na nemocnice, školy a další populační centra je nebezpečnou eskalací,“ varovalo katarské ministerstvo zahraničí. Slova odsudku znějí i z Ligy arabských států. 

Rusko a Spojené arabské emiráty požádaly o svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN na středeční ráno.

Západ čeká na potvrzení

Předseda Evropské rady Charles Michel v reakci prohlásil, že civilisty je potřeba chránit po celém světě. Po skončení mimořádného summitu EU zopakoval, že Izrael má právo bránit se, ale je třeba, aby to bylo v souladu s mezinárodním a humanitárním právem. Na dotaz novinářů ohledně nemocnice odpověděl, že informace je třeba ještě potvrdit, nicméně že „útok proti civilní infrastruktuře není v souladu s mezinárodním právem“.

Také kanadský premiér Justin Trudeau na dotaz novinářů prohlásil, že pokud se potvrdí izraelská odpovědnost, nálet na nemocnici by byl „strašlivý a naprosto nepřijatelný“.