Francie zadržela loď britských rybářů. Londýn slibuje odvetu

Francie zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn slíbil odvetu, hovořil o porušení mezinárodního práva a oznámil, že si chce předvolat francouzskou velvyslankyni. Média incident spojují s eskalujícím sporem o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit. Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že prý nedostala dostatečný počet licencí.

Zadržená britská loď skončila v přístavu Le Havre, kde mohou úřady zkonfiskovat úlovek a plavidlo zadržovat do uhrazení poplatku, píše BBC. Francouzská státní tajemnice pro námořní otázky Annick Girardinová sdělila, že hlídka v zálivu u ústí Seiny narazila ještě na jedno britské plavidlo, jehož posádka dostala slovní varování. Posádky obou lodí zároveň podle vládního prohlášení dostaly pokuty.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová označila incident za zklamání a konstatovala, že její země splnila požadavky z obchodní dohody s EU. Britský ministr životního prostředí George Eustice dodal, že loď zadržovaná v přístavu Le Havre byla na seznamu předloženém Unii a dostala patřičné povolení. To ale bylo následně odebráno, přičemž podle něj není jasné proč.

Francouzská vláda zásah prezentovala jako výsledek „zpřísňování kontrol“ v Lamanšském průlivu v souvislosti s „rozhovory o licencích se Spojeným královstvím a Evropskou komisí“. „Posilujeme kontroly,“ řekla v rozhlasovém rozhovoru Girardinová.

Spory o dokumentaci

Francie je podle agentury Reuters rozzuřená postupem jednání o přístupu do britských vod po odchodu Británie z Evropské unie. Dvě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Podle Paříže má ale Londýn příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí, podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají francouzské posádky nárok.

„To není dost a je to nepřijatelné,“ zdůraznil ve čtvrtek státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune. „Takže teď musíme mluvit jazykem síly, neboť se zdá, že to je jediné, čemu britská vláda rozumí,“ dodal.

Británie slibuje odvetu

Vyjádření navazuje na představení sankcí, které Paříž slíbila zavést od 2. listopadu, pakliže jednání nepokročí. Na seznamu jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě.

Britská vláda slibuje odvetná opatření. Plánované sankce se podle ní „nezdají být kompatibilní“ s dohodou o brexitu „a širším mezinárodním právem, a pokud budou uskutečněny, bude následovat náležitá a přiměřená odpověď“.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová ve čtvrtek večer na Twitteru napsala, že se rozhodla předvolat francouzskou velvyslankyni v Británii. Catherine Colonnaová musí podle ministryně „vysvětlit nepřiměřené a zklamání vyvolávající výhrůžky vůči Británii a Normanským ostrovům“.

Předvolání velvyslankyně potvrdila také mluvčí britské vlády, která v tiskové zprávě uvedla, že kabinet „lituje, že francouzská vláda v této záležitosti soustavně používá konfrontační mluvu, což rozhodně neusnadňuje hledání řešení“.

BBC připomíná, že rybolov tvoří jen velmi malou část ekonomik na obou stranách Lamanšského průlivu, téma ale má značnou politickou váhu. „Obnovení kontroly“ nad britskými vodami bylo jedním z pilířů kampaně za odchodu z EU a regulace rybolovu se pak stala problematickým bodem vyjednávání o pobrexitovém partnerství.

Nakonec se Londýn s Unií dohodl, že unijní posádky budou moci v nejbližších letech dál lovit v britských vodách. Po roce 2026 se Británii otevře možnost vykázat ze svých vod lodě z EU, čímž by se ovšem vystavila riziku nových bariér ze strany Unie.