TÉMA

George Eustice

Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.
11. 12. 2021|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|

Francie zadržela loď britských rybářů. Londýn slibuje odvetu

Francie zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn slíbil odvetu, hovořil o porušení mezinárodního práva a oznámil, že si chce předvolat francouzskou velvyslankyni. Média incident spojují s eskalujícím sporem o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit. Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že prý nedostala dostatečný počet licencí.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:58|

Brexit bez obchodní dohody s EU je stále reálnější. Londýn se chystá na soupeření s evropskými metropolemi

Za 99 dní skončí přechodné období a Británie opustí společný trh EU. Jednání o budoucích vztazích jsou ale na bodu mrazu. Do Londýna přijel hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier –  ve chvíli, kdy tamní vláda hrozí, že poruší loňskou brexitovou dohodu, pokud sedmadvacítka nesleví ze svých požadavků. Ty se týkají především společných pravidel hospodářské soutěže.
24. 9. 2020|