V Česku se nachází šestnáct nebezpečných skládek. Dvě jsou v Brně, město ale situaci nevidí jako vážnou

Likvidace nebezpečných skládek na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Na území České republiky je šestnáct nebezpečných skládek, informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Dvě takové jsou v Brně, a to v Tuřanech a Černovicích. Město situaci monitoruje, tvrdí, že skládky pro obyvatele nebezpečné nejsou a jejich sanaci neplánuje. Podle odborníků ale hrozí kontaminace podzemních vod. Další skládky, které resort považuje za nebezpečné, jsou například i ve Slavičíně ve Zlínském kraji, v Bělotíně na Přerovsku nebo u Dolní Březinky na Vysočině.

Například v Tuřanech je odpad schovaný pod ornicí. Komunální odpad i odpad z průmyslové výroby se tam svážel až do začátku devadesátých let. Místní si na to pamatují. „Vozili to na skládku volně,“ přiblížil obyvatel městské části Tuřany Miloš Keprt.  

Podle analýzy odborné firmy je tuřanská skládka jednou ze dvou nejnebezpečnějších na jižní Moravě – kontaminace je tam nad zákonnými limity. Už předchozí posudky z roku 2008 upozorňovaly na dlouhodobý pokles úrovně hladiny podzemní vody a úhrnů srážek. To způsobuje nižší vyluhování kontaminantů, kvůli čemuž se hůř zjišťují rizika – například obsah chlorových nebo aromatických uhlovodíků.

Podobná situace je i v městské části Černovice. Obě skládky se navíc nacházejí nedaleko zdroje podzemní vody.

Aktuální posudek pochází z roku 2021. Ovšem starosta městské části Tuřany Radomír Vondra (STAN) o něm dosud nevěděl. „Ta zpráva vypadala tak dramaticky, že tady snad hrozí nějaké akutní nebezpečí. V tomto smyslu o tom s námi nikdo nikdy nejednal,“ řekl.

Ve zprávě se píše o nutnosti vytvoření nápravného opatření. Brno tam provádí monitoring od devadesátých let, situaci ale za špatnou nepovažuje. „Diagnostika probíhala mezi lety 2007 a 2008 a ani ta neukázala, že by případně kontaminace měla vliv na lidské zdraví. Nicméně s tím monitoringem stále pokračujeme,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.  

Podle oslovených odborníků na jihovýchodě Brna skončilo kolem padesáti milionů tun odpadu. Ve zbytku Česka je evidovaných dalších čtrnáct skládek, které spadají do stejně nebezpečné kategorie jako dvě brněnské.