Inspekce nařídila omezit provoz skládky Celio. Nebezpečný odpad může působit stovky metrů daleko

Události: Kauza skládky Celio (zdroj: ČT24)

Do případu skládky severočeské firmy Celio u Litvínova se vložila také Inspekce životního prostředí. Nařídila omezit její provoz. Policie do minulého týdne stíhá devět lidí za to, že nechali bez řádné likvidace na skládce zahrabat sudy s nebezpečnými látkami, včetně vysoce hořlavého styrenu.

Na skládce pod zemí skončily podle policie sudy s chemikáliemi, za jejichž likvidaci dal stát téměř třicet milionů korun. „V souvislosti s touto kauzou vydala inspekce rozhodnutí o omezení provozu skládky nebezpečného odpadu. Stále tam probíhá kontrola,“ sdělil ředitel ČIŽP Erik Geuss. 

Podle usnesení o obvinění, které má Česká televize k dispozici, mohou odpady ohrožovat lidi žijící až 900 metrů od skládky. Stíháno je devět lidí. „… věděli, že kromě styrenu byly v sudech ve vysoké koncentraci i další těkavé organické látky jako toluen, benzen a xylen, které jsou vysoce hořlavé, tedy odpad, který je zakázáno ukládat na skládku,“ píše se v obvinění.

Policie uvádí, že podle podmínek výběrového řízení měla firma kapalný styren zlikvidovat ve spalovně. „To je vysoce hořlavá látka zařazená mezi látky, které skutečně mají zvláštní režim,“ vysvětlil Geuss. Inspekce zatím nechce komentovat, jestli skládku nechá uzavřít. Provoz se na ní zatím neomezil.

Na skládce v minulosti také několikrát hořelo. Podle informací České televize dostala policie tip od bývalých zaměstnanců. „Policejní orgán zahájil proti osobám trestní stíhání pro několik trestných činů, a to pro trestný čin obecného ohrožení, podvod ve stadiu pokusu, poškození a ohrožení životního prostředí a také pro trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže,“ uvedla k případu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Vyšetřování potrvá půl roku

Šest lidí je ve vazbě, včetně předsedy představenstva Daniela Krafta nebo šéfa skládky Reného Konečného a jeho předchůdce Radka Exnera. „To rozhodnutí je překvapivé, protože mám pocit, že rozhodně státní zastupitelství v tomto případě nedokázalo odůvodnit dostatečně to, co je potřeba pro vazbu,“ myslí si advokát obviněného Exnera Michal Müller.

Kromě Celia je obviněná i společnost Aquatest. Policie předpokládá, že vyšetřování kauzy bude trvat ještě zhruba půl roku, detektivové hodlají zjišťovat, jaké odpady skládka společnosti Celio obsahuje.