V Brně vznikla radniční koalice, Piráti ji kvůli bytové kauze opustili krátce před podpisem smlouvy

Lídr pirátské kandidátky v Brně Lahoda o nevstoupení do koalice (zdroj: ČT24)

Koaliční smlouvu v Brně podepsaly ODS s TOP 09, hnutí ANO, lidovci se Starosty a sociální demokracie. Koalice má 42 z 55 mandátů. V opozici bude SPD, Zelení s Žít Brno a také Piráti, kteří dlouhou dobu patřili do budoucího vládního půdorysu a svou účast odvolali jen krátce před podpisem smlouvy. Nové zastupitelstvo se poprvé sejde ve čtvrtek.

„Já bych řekl, že co je moc, to je moc. Včera (v úterý) tady proběhlo několik policejních razií a my opravdu ve světle tady těchto korupčních kauz, které se nyní týkají opravdu všech ostatních stran, se kterými jsme měli jít do koalice, se pod to prostě s čistým štítem nemůžeme podepsat,“ řekl ve středu lídr pirátské kandidátky Marek Lahoda. 

Podle něj to byla poslední kapka. „My jsme se snažili navrhnout nějaká transparentnější systémová pravidla pro to nakládání, přidělování městských bytů, a to všemi ostatními nebylo přijato s nějakou vůlí tato pravidla zavést,“ poznamenal Lahoda. 

Spolupráce dvou největších

Široká koalice, kterou navrhla Vaňková, měla s Piráty mít 46 z 55 zastupitelů. Piráti měli mít v gesci participativní rozpočet, strategický rozvoj a informační technologie. 

Nyní bude ODS s TOP 09 mít v radě čtyři místa včetně primátorky a náměstka Roberta Kerndla. Dalšími radními budou Petr Kratochvíl (ODS) a Tomáš Aberl (TOP 09). Hnutí ANO bude mít dva náměstky, a to René Černého a Karin Karasovou, radním bude Petr Bořecký. Lidovci se STAN si po odchodu Pirátů o jedno místo polepšili a budou mít tři pozice v radě.

Náměstkem bude Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), který získá jako první náhradník mandát poté, co se ho vzdá poslankyně a starostka Černovic Petra Quittová (STAN). Radními za lidovce a STAN budou Filip Chvátal (KDU-ČSL) a Irena Matonohová (STAN). Posledním radním bude Jiří Oliva (ČSSD).

ODS s TOP 09 se bude starat o energetiku, dopravu, sociální péči, kulturu, zdravotnictví, sport a také o IT a strategický rozvoj, které měli mít původně na starosti Piráti. ANO bude mít na starost investice, územní plánování, začlenění evropských fondů, byty a marketing. V gesci lidovců se STAN bude životní prostředí, školství a participativní rozpočet. ČSSD připadne starost o majetek.

Vaňková bude mít na starosti kulturu, Kerndl energetiku a sociální péči, Kratochvíl dopravu a Aberl sport a informační technologie. Černý se bude zabývat investicemi a začleněním evropských fondů, Karin Karasová byty a Bořecký územním plánováním. Suchý bude mít gesci životního prostředí, Matonohová školství a Chvátal participativní oblast a prorodinnou politiku. Oliva se bude starat o majetek.

Všichni členové rady budou mít nárok na plný plat

Vaňková uvedla, že všichni členové rady budou uvolnění, tedy s nárokem na plný plat. V zastupitelstvu pak budou mít uvolněnou pozici ještě další tři zastupitelé. Uvolněnou zastupitelkou pro vědu a inovace bude Anna Putnová (TOP 09), uvolněnou zastupitelkou pro marketing Kateřina Jarošová (ANO) a poslední pozice uvolněného zastupitele připadne opoziční SPD pro předsedu kontrolního výboru.

V zastupitelstvu ale budou i tři neuvolnění zastupitelé, kteří se budou věnovat některým oblastem. Primářka z Fakultní nemocnice Brno Dagmar Seidlová (TOP 09) se bude věnovat zdravotnictví, Kristýna Černá (ODS) cestovnímu ruchu a Martin Příborský (ODS) strategickému rozvoji.

Prioritami v novém volebním období bude podle Vaňkové stavba více než čtyřicetikilometrového horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany, díky němuž by Brno nebylo závislé na ruském plynu, dále dopracování územního plánu a také stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum, který bude zázemím brněnské filharmonie. 

Volby v Brně vyhrála ODS s TOP 09 se ziskem šestnácti mandátů mezi pětapadesáti zastupiteli. Druhé ANO má třináct mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.