Simulované soudní líčení či prohlídka věznic. Do akce Noc práva se zapojí soudy i univerzity

Ve čtyřech městech v Česku – v Ostravě, Olomouci, Brně a Praze proběhne v pátek první ročník akce Noc práva. Do programu se zapojí hned několik soudů, univerzit, ale také vězeňská služba, policie nebo advokátní komora. Akce, která ma za cíl popularizovat právo, nabídne spoustu přednášek, divadelních představení nebo prohlídek. Několik bodů programu však bylo zrušeno kvůli obavám ze šíření nového koronaviru.

Páteční večerní akce Noc práva proběhne ve třech největších moravských městech. Program připravila i Probační a mediační služba (PMS). Vzhledem k tomu, že sídlí v Praze, rozšířila původně plánovaný program o promítání dokumentárního filmu Tváří v tvář démonům ve svých prostorách v Praze. 

PMS připravila také panelovou diskusi s hlavním psychologem Vězeňské služby České republiky Václavem Jiřičkou nebo probačním úředníkem PMS v Praze Milošem Peroutkou. 

Soudní líčení skoro jako doopravdy

Okresní soud v Ostravě připravil ve spolupráci s ostravským krajským soudem simulované soudní líčení s komentářem a následnou diskusí, které se účastní opravdoví soudci, státní zástupci, advokáti, justiční stráž i policisté. 

Simulované trestní řízení se bude týkat ženy, která pod vlivem alkoholu napadla nožem muže, a ten po útoku zemřel. Zasadit mu měla celkem osm ran, převážně do zad. Obžalovaná je ze zvlášť závažného zločinu zabití podle § 141 odstavec 1 trestního zákoníku. 

Ostravský program nabídne i další akce, například prohlídku Ústavu soudního lékařství, prohlídku ostravské vazební věznice, divadelní hru Teror v Divadle „12“ s přímou účastí diváků  nebo přednášku ústavního soudce Jaromíra Jirsy na téma Právo na spravedlivý proces, která proběhne v budově ostravského magistrátu. 

Brněnský program omezil koronavirus, Nejvyšší soud naplánované akce odložil

Obsáhlý program připravil pro zájemce z Brna tamní Nejvyšší soud (NS). Připravena byla například beseda s tamními soudci nebo komentované exkurze v nově otevřeném křídle budovy NS. Kvůli šíření nového koronaviru ale soud z preventivních důvodů naplánované akce odložil na neurčito. NS už přijal i další opatření, zaměstnanci, kteří pobývali v rizikových oblastech, pracují nyní z domu. 

„Hromadná exkurze i beseda by byly v rozporu s těmito opatřeními. Hodláme k riziku nákazy přistupovat zodpovědně a konzistentně, chránit přitom chceme také zdraví samotných účastníků plánované akce,“ řekl mluvčí NS Petr Tomíček. 

Naopak Nejvyšší správní soud (NSS) podle své mluvčí Sylvy Dostálové zatím nepočítá s tím, že by své akce rušil či odkládal. Také NSS připravil zjednodušený simulovaný soudní spor, do kterého zapojí i návštěvníky. Arbitrem argumentačního klání bude soudce NSS.

Zájemci mohou vyrazit také na Fakultu sociálních studií na Masarykově univerzitě v Brně. Fakultní divadelní společnost Právnické fakulty uvede hru Milada. Jedná se o polodokument o procesu s Miladou Horákovou.

Právní poradna v Olomouci

V rámci akce Noc práva mohou lidé navštívit i budovu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Součástí exkurze bude historický výklad o budově a základní informace o instituci. Chybět nebudou ani konkrétní zajímavosti z činnosti Vrchního státního zastupitelství. 

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci pripravila na pátek Studentskou právní poradnu. Přímo studenti práv budou zájemcům odpovídat na jejich reálné dotazy a radit jim, jak postupovat v jednotlivých sporech. 

Právnická fakulta zatím nehodlá své akce rušit ani odkládat, jak už to udělal Nejvyšší soud v Brně. Fakulta zatím neomezila ani výuku „Účast je na zvážení jednotlivých zájemců a přednášejících. Akce navíc bude s menším počtem účastníků. Situace se může změnit s ohledem na nový, dosud nepředvídaný vývoj,“ řekl děkan fakulty Václav Stehlík.

Akce Noc práva proběhla poprvé už loni jako nultý ročník, zapojily se do ní pouze brněnské instituce. Podrobný program letošního prvního ročníků je zveřejněn na webových stránkách akce