Důvěru veřejnosti v justici je možné posílit otevřeností a lepším informováním, zaznělo na brífinku

Brífink k důvěře v českou justici (zdroj: ČT24)

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na společné tiskové konferenci hovořili o důvěře veřejnosti v justici. Ta je podle Zemana zásadní, protože justice nemá žádné možnosti, jak se bránit případným útokům, než spoléhat právě na veřejnost. Prohloubit její důvěru chtějí justiční špičky například větší otevřeností a lepším informováním veřejnosti.

Důvěra v českou justici podle Šámala roste, je ale třeba ji stále posilovat. Justice by podle něj měla být otevřenější, například veškerá soudní rozhodnutí by měla být dostupná veřejnosti.

„Chtěli bychom, aby soudní rozhodnutí byla dostupná, nejen nejvyšších soudních institucí, jak je to doposud, tak i nižších soudů. Zatím ty pokusy nebyly dostatečně úspěšné,“ míní Šámal.

To je podle něj způsobeno hlavně tím, že zveřejňovaná rozhodnutí je nutné anonymizovat, což věc komplikuje. Justici chce víc otevřít školám, přibýt by měly například otevřené dny či možnosti exkurze.

Zeman: Justice nesedí na obláčku

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci řekl, že justice „nesedí na obláčku“, jde o službu veřejnosti, je placena z daní a za to musí odvádět práci, která je kvalitní, efektivní a srozumitelná.

Zeman stejně jako Šámal řekl, že jsou některé případy, které mohou důvěrou veřejnosti v justici otřást, konkrétně případy trestně stíhaných soudců či státních zástupců. „Já to ale neberu tak, že jde o selhání justice, ale tak, že justice je sama schopna očistného procesu,“ uvedl Zeman.