TÉMA

Pavel Šámal

Ústavní soud odmítl stížnost potomků policisty, který zemřel ve služebním autě. Dožadovali se odškodnění

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti pozůstalých po policistovi, který zemřel při havárii služebního vozu. Dcera a syn se domáhali u civilních i správních soudů odškodnění za duševní útrapy. Podle soudu se mohli a mohou domáhat odškodnění z takzvaného povinného ručení. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Pavel Šámal.
14. 2. 2024|

Greenpeace do spotu ČEZu přidal lesní požáry, Ústavní soud se ekologů zastal

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost energetického podniku ČEZ ve sporu s nevládní ekologickou organizací Greenpeace. Šlo o pozměněný spot, podle soudce zpravodaje Pavla Šámala již z úvodu spotu bylo zřejmé, že nejde o oficiální reklamu ČEZu, ale o snahu s nadsázkou či ironií upozornit na dopady činnosti podniku na životní prostředí. Aktivisté do reklamního videa přidali záběry poškozených lesů a lesních požárů. Doplnili ho textem, podle něhož ČEZ svou činností škodí životnímu prostředí. Energetický podnik to pokládal za neoprávněné užití spotu. ČEZ rozhodnutí podle mluvčího Ladislava Kříže respektuje, přestože má na spor jiný názor.
16. 1. 2024|

Debata o roli soudců za komunismu je cenná, ale přichází pozdě, míní Baxa

Veřejná debata o fungování předlistopadové justice, kterou vyvolala nominace Roberta Fremra na ústavního soudce, je cenná, ale přichází pozdě, uvedl předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa. V 90. letech se měla s vlastní minulostí důsledněji vypořádat sama justice. Předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy také zmínil, že předlistopadové rozsudky za opuštění republiky nelze hodnotit jako osobní či profesní selhání soudců.
10. 8. 2023|

Prezident Pavel v pátek jmenuje nového předsedu Ústavního soudu. Kdo to bude, se neví

Brzy bude jasné, kdo stane v čele Ústavního soudu. Jmenovat nového předsedu chce prezident Petr Pavel v pátek 4. srpna. Jméno zatím neřekl. Dotyčný či dotyčná vystřídá Pavla Rychetského. Ani on, jak řekl, neví, kdo ze členů instituce se stane jeho nástupcem. Doporučení hlavě státu nedával.
30. 7. 2023|

Ústavní soud zrušil otci pěti dětí nepodmíněný trest za jejich napadání

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti muže, otce pěti dětí, který v letech 2012 až 2018 fyzicky i psychicky napadal své děti. Vrchní soud mu původní podmíněný trest změnil na pět let nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Ústavní soud konstatoval, že nepodmíněný trest je nepřiměřený, rozsudek vrchního soudu nebyl dostatečně odůvodněný, a tudíž nepřezkoumatelný.
11. 7. 2023|

Ústavní soud zrušil zprošťující rozsudek v případu tragické dopravní nehody na Vyškovsku

Ústavní soud se zastal pozůstalé, která při nehodě na Vyškovsku přišla o manžela a dceru. Nehoda se stala v roce 2015, jednomu z vozidel se uvolnil plech u vozíku, řidič dalšího se mu snažil vyhnout a srazil se s nákladním autem. Soudy nižších stupňů ženu, která údajně auto s vozíkem řídila, zprostily obžaloby s odůvodněním, že i přes dokazování nebylo možné určit řidiče vozidla. Ústavní soud zprošťující rozsudky zrušil, okresní soud se bude muset případem znovu zabývat.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 11:34|

Ústavní soud zrušil rozsudek v kauze loupeže v klenotnictví. Pachové stopy nemohou být jediným důkazem

Zlínský krajský soud musí znovu otevřít kauzu ozbrojeného přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti. Ústavní soud vyhověl stížnostem odsouzených Miloše Zezuly a Martina Skalického, kteří si odpykávají osm a pět let ve vězení. Verdikt stál hlavně na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu dlouhodobě popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 10:35|

Ústavní soud zrušil část trestního zákoníku, kterým vláda určovala omamné rostliny i jejich množství

Ústavní soud (ÚS) ve středu zrušil část trestního zákoníku, kterým vláda stanovovala, jaké rostliny a houby považuje za omamné a psychotropní látky, určovala také jejich trestné množství. Okresní soud v Chrudimi jako navrhovatel v paragrafech trestního zákoníku týkajících se drog poukazoval na slovní spojení „větší než malé“, které zákoník opakovaně používá pro bližší určení množství drog, za něž hrozí trest. Podle chrudimského soudu to ale nestačí.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 14:24|

Ústavní soudci Rychetský a Filip se nebudou ucházet o další mandát, reagovali na obvinění Benešové

Soudce Jan Filip ani předseda Pavel Rychetský, kteří čelili kritice politiků za zrušení části volebního zákona, se v roce 2023 nebudou ucházet o další desetileté funkční období u Ústavního soudu (ÚS). Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v minulých dnech naznačila, že někteří soudci pro zrušení hlasovali ve snaze naklonit si Senát a zvýšit svou šanci na opětovné jmenování.
5. 2. 2021|

Cizozemská osvojení u homosexuálů se v Česku nadále neuznávají, rozhodl Ústavní soud

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Návrh podal Krajský soud v Praze, nález je dostupný na webových stránkách ÚS.
11. 1. 2021|

Nový předseda Angyalossy chce zrychlit práci Nejvyššího soudu. Brožová mluví o politizaci funkce

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu (NS) soudce Petra Angyalossyho. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přitom doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Bývalá předsedkyně NS Iva Brožová označila jmenování Angyalossyho za možnou politizaci vedení soudu, sám Angyalossy naopak tvrdí, že na něj politika žádný vliv nemá.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 23:26|

Petr Angyalossy působil i jako mluvčí soudu v Olomouci. U Nejvyššího soudu je tři roky

Petr Angyalossy se stal předsedou Nejvyššího soudu (NS), do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Šestapadesátiletý předseda senátu trestního kolegia působí na NS od roku 2017, přišel sem po třináctiletém působení na Vrchním soudu v Olomouci. Tam zastával také funkci tiskového mluvčího a má tak bohaté zkušenosti v komunikaci s novináři. Angyalossy bude funkci šéfa Nejvyššího soudu zastávat po dobu deseti let.
20. 5. 2020|

Nejvyšší soud se po čtvrt roce dočká nového předsedy. Jméno zůstává neznámé

Nejvyšší soud dostane přesně čtvrt roku od odchodu Pavla Šámala opět předsedu. Mluvčí prezidenta republiky oznámil, že hlava státu předsedu jmenuje ve středu. Stále však není zřejmé, kdo by měl Nejvyššímu soudu nově šéfovat.
18. 5. 2020|

Ústavní soud odmítl dvě stížnosti proti nouzovému stavu. Nemoc COVID-19 bude možno uznat za nemoc z povolání

Ústavní soud odmítl stížnost proti nouzovému stavu a omezení pohybu. Věcně se jí nezabýval. Neuspěla ani stížnost proti omezení zastupitelstev. Od úterý znovu platí ve městech zóny placeného parkování, výjimkou je Praha, která je obnoví až 11. května. Poslanci umožnili vládě prodloužit nouzový stav do 17.května, kabinet ovšem chtěl zazší termín 25. května. Thomayerova nemocnice v Praze obdržela experimentální lék favipiravir, použije ho při léčbě COVID-19.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 21:38|

Zeman jmenoval Šámala ústavním soudcem

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě jmenoval Pavla Šámala soudcem Ústavního soudu (ÚS). Konstituční tribunál je tak po více než roce kompletní, jednoho soudce postrádal od rezignace Jana Musila k loňskému 31. lednu ze zdravotních důvodů. Senát vyslovil souhlas se jmenováním dosavadního předsedy Nejvyššího soudu Šámala koncem ledna.
20. 2. 2020|
Události komentáře

Nejvyšší soud předám nástupci v lepší kondici, než jsem ho přebíral, říká budoucí ústavní soudce Šámal

Dosavadní předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal bude novým ústavním soudcem – a míní, že Nejvyšší soud je v současnosti v dobré kondici a jeho nástupce bude mít v tomto ohledu ulehčenou situaci. Když se přitom s některými lidmi bavil o tom, jestli přijmout nominaci do konstitučního tribunálu, někteří ho prý zrazovali, protože si jeho odchod z domovské instituce nepřáli. Na nové pozici pro něj bude nejpodstatnější se nejprve seznámit se zdejším chodem. Pavel Šámal byl hostem pořadu Události, komentáře.
30. 1. 2020|

Dosavadní předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal bude ústavním soudcem

Senát podle očekávání hladce schválil nominaci Pavla Šámala na ústavního soudce. Nynější předseda Nejvyššího soudu získal v tajné volbě 61 ze 76 odevzdaných hlasů. Výsledky oznámil horní komoře předseda její volební komise Jaroslav Větrovský (ANO). Ústavní soud (ÚS) potvrzení Šámalovy nominace přivítal.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 16:01|

Senátní výbor jednomyslně podpořil Šámala na ústavního soudce

Senátní ústavně právní výbor jednomyslně doporučil, aby se předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. V tajných volbách výboru získal všech osm odevzdaných hlasů. Senát o nominaci rozhodne koncem ledna.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 15:19|

Zeman požádal Senát o souhlas se jmenováním Šámala na soudce Ústavního soudu

Prezident Miloš Zeman předložil Senátu žádost o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. Šámal minulý týden přijal Zemanovu nabídku, aby se o post ucházel. Kandidáti na soudce Ústavního soudu mohou do funkce nastoupit jedině v případě, že je horní komora parlamentu schválí. Jedno z 15 míst ústavních soudců je uvolněné od počátku roku, kdy rezignoval Jan Musil.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 09:57|

Předseda Nejvyššího soudu Šámal se bude ucházet o Ústavní soud. Přijal nabídku prezidenta

Pavel Šámal přijal nabídku prezidenta Miloše Zemana a bude se ucházet o post ústavního soudce. Potvrdil to po středeční schůzce s hlavou státu na Pražském hradě. Prezident předkládá návrhy kandidátů na soudce Ústavního soudu Senátu, který je musí schválit. Jedno místo v Ústavním soudu je uvolněno od začátku roku, kdy rezignoval Jan Musil.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 17:37|

Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 14:53|

Rychetský kritizuje podobu soudní sestavy. Vyzval k překreslení mapy

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský zkritizoval na úterní justiční konferenci v Senátu současnou podobu soudní soustavy, především výraznou asymetrii u okresních soudů. Upozornil na to, že některé okresní soudy mají desítky soudců, kdežto u jiných je počet soudců v řádu jednotek. Podotkl, že tato soustava již dávno nekopíruje územněsprávní uspořádání státu, protože okresní správa byla zrušena, a potřebovala by změnu.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 14:10|

Důvěru veřejnosti v justici je možné posílit otevřeností a lepším informováním, zaznělo na brífinku

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na společné tiskové konferenci hovořili o důvěře veřejnosti v justici. Ta je podle Zemana zásadní, protože justice nemá žádné možnosti, jak se bránit případným útokům, než spoléhat právě na veřejnost. Prohloubit její důvěru chtějí justiční špičky například větší otevřeností a lepším informováním veřejnosti.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 15:31|

Zlínská soudkyně rozhodovala podjatá. Kárný senát ji potrestal snížením platu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) snížil zlínské soudkyni Ivetě Šperlichové plat o deset procent na tři měsíce. V konkrétní kauze prý rozhodovala navzdory podjatosti v souvisejícím případu. Pochybení v písemném vyjádření uznala i samotná soudkyně, projednávání kárné žaloby se neúčastnila.
22. 10. 2019|