Nejvyšší soud se po čtvrt roce dočká nového předsedy. Jméno zůstává neznámé

Nejvyšší soud dostane přesně čtvrt roku od odchodu Pavla Šámala opět předsedu. Mluvčí prezidenta republiky oznámil, že hlava státu předsedu jmenuje ve středu. Stále však není zřejmé, kdo by měl Nejvyššímu soudu nově šéfovat.

Na nového předsedu čeká Nejvyšší soud od 20. února, kdy byl Pavel Šámal jmenován ústavním soudcem, dočká se ho 20. května. Kdo Šámala nahradí, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček neuvedl. Podobně jméno neprozradil Miloš Zeman. Ten se k výběru předsedy soudu vyjádřil v nedávném rozhovoru s ČTK, kdy prohlásil, že jej jmenuje, „jakmile skončí karanténa“.

Jméno nového předsedy neznají ani jeho budoucí podřízení. „Nejvyšší soud zatím nebyl oficiálně informován,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Benešová doporučovala Roberta Fremra

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu, toho považuje za vhodného kandidáta i sám Pavel Šámal. Spekulace médií se týkaly také nynějšího soudce Nejvyššího soudu Jiřího Pácala a místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy. Ten po Šámalově odchodu soud vede. 

Jmenování předsedy Nejvyššího soudu je výhradně na rozhodnutí prezidenta republiky, jde o jednu jedenácti pravomocí, které mu ústava dává bez kontrasignace. Miloš Zeman může vybírat ze stávajících soudců Nejvyššího soudu. Funkční období předsedy je desetileté. 

Způsob, jakým prezident vybírá nového předsedu Nejvyššího soudu, kritizovala v rozhovoru pro Lidové noviny prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Považuje postup Miloše Zemana, kdy veřejnost nezná možné kandidáty ani prezidentovy kroky, za netransparentní a nedůvěryhodný. Výběr tak důležitého veřejného činitele se zásadním vlivem na život občanů i státu by podle Zemanové neměl ve společnosti budit pochybnosti.