Ústavní soud zrušil otci pěti dětí nepodmíněný trest za jejich napadání

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti muže, otce pěti dětí, který v letech 2012 až 2018 fyzicky i psychicky napadal své děti. Vrchní soud mu původní podmíněný trest změnil na pět let nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Ústavní soud konstatoval, že nepodmíněný trest je nepřiměřený, rozsudek vrchního soudu nebyl dostatečně odůvodněný, a tudíž nepřezkoumatelný.

Otec dětí, který nastoupil k výkonu trestu před několika měsíci, by se tak měl v podstatě okamžitě podle svého advokáta Jaroslava Brože vrátit na svobodu. Vrchní soud musí o trestu rozhodnout znovu a je vázaný právním názorem Ústavního soudu. Hlavním argumentem obhájce bylo to, že výchovné prostředky nebyly samoúčelné.

„Příběh je specifický tím, že výchova se odehrávala v bigotní náboženské rovině, která už dnes není v kurzu. On věřil, že tato výchova je správná a korespondovala s jeho náboženským přesvědčením. Z hlediska současných nároků na výchovu děti byly jeho prostředky neakceptovatelné,“ řekl novinářům Brož.

Tyto argumenty Ústavní soud akceptoval a předseda soudního senátu Pavel Šámal při odůvodňování rozhodnutí zmínil i to, že ani jedna ze tří dcer, které již dospěly, a ani jeden ze dvou synů, z nichž jeden je zletilý a druhý téměř zletilý, netrpí žádnými psychickými poruchami a vedou normální život.

Kritika postupu vrchního soudu

Ústavní soud vytkl vrchnímu soudu to, že od některých faktů odhlédl, že nehodnotil výchovné prostředky, které nevycházely z agrese, a že otec věnoval dětem náležitou péči, staral se o ně. Podle Ústavního soudu vzal vrchní soud v potaz pouze jednu polehčující okolnost. Ústavní soud také uvedl, že ohledy na zájem dítěte je třeba brát i v případě, že nejde o malé děti, ale o jakékoliv děti do dovršení 18 let.

„Je otázka, kdy dítě potřebuje rodiče více, ideálně po celou dobu dětství,“ řekl Brož. Doplnil, že klíčovým spouštěcím momentem vyšetřování byla chvíle, kdy muž odešel od manželky a byl jí nevěrný. Tehdy padlo trestní oznámení, přičemž podle Brože byli vinni oba rodiče a oba se na výchově podíleli.

„Jak to v rodině přesně bylo (…) to už nikdo nerozsoudí. Důležité však je a velmi si toho vážím, že dnes u soudu zvítězila člověčina. Nebyla to samozřejmost,“ pochvaloval si advokát. Otci dětí u soudu pomohlo také to, že přehodnotil svůj postup a dospěl k sebereflexi, bez toho by podle Brože soud patrně stížnosti nevyhověl.