Ústavní soud se vymezil vůči nenávisti na internetu. Reagoval tak na kauzu komentáře u fotky prvňáků

Nenávistné projevy na internetu je zapotřebí v demokratické společnosti potírat, v závažných případech i trestněprávní cestou, konstatoval Ústavní soud. Stručným usnesením tak odmítl stížnost muže, který napsal nenávistný komentář pod fotografii prvňáků teplické základní školy. Vyslechl si trest šestnáct měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

Do třídy v základní škole v Plynárenské ulici chodily převážně romské a arabské děti. Vítězslav Kroupa se pod fotkou třídy na Facebooku nepřímo odkazoval na nacistické vyhlazovací tábory.

Podle nedávného verdiktu Nejvyššího soudu byl jeho komentář nenávistným projevem a nelze jej vydávat za humor nebo obhajovat svobodou vyjadřování. V ústavní stížnosti obhajoba znovu uváděla, že komentář byl míněn jako žert. Označovala komentář za racionální a stále ještě přípustný projev politického nesouhlasu.

Podle Ústavního soudu však justice podrobně a logicky vysvětlila, že šlo o „hate speech“, tedy vyjádření směřující k podněcování nenávisti, konkrétně proti skupině dětí jiného než českého etnika.

„Nenávistné projevy na internetu, jako jeden z druhů projevu nenávisti, je třeba v demokratické společnosti potírat, a to v závažných případech i prostřednictvím norem trestního práva,“ stojí v usnesení.