Teplická škola, která čelila nenávistným útokům, dostala dar skoro čtvrt milionu

Teplická škola, která čelila nenávistným útokům, dostala dar skoro čtvrt milionu (zdroj: ČT24)

Organizace Romea předala výtěžek sbírky na podporu prvňáčků ze Základní školy v Plynárenské ulici v Teplicích. Ti se v listopadu stali terčem xenofobních, nenávistných komentářů na sociálních sítích – poté, co fotografie žáků prvních tříd vyšly v regionálním deníku. Reakcí na to byly právě dvě peněžní sbírky na podporu školy a jejích dětí. Vynesly skoro čtvrt milionu korun.

Symbolický šek na 225 tisíc vynesla sbírka s názvem „Oni je do plynu, my je do škol“. Romea se rozhodla pro sbírku poté, co se téměř nikdo z politiků teplických prvňáků nezastal. „V tu chvíli byl jediným politikem, který na to reagoval, ministr školství pan Štech, ostatní mlčeli,“ uvedl ředitel organizace Romea Zdeněk Ryšavý.

Žáky podpořila a do sbírky přispěla také ombudsmanka Anna Šabatová. Škola peníze využije na pořízení tabletů pro prvňáky, nebo třeba na další vzdělávání učitelů.

„Zotavovací pobyty, vybavení na lyže, na sport, na kola a ty věci, které si vlastně nemůžeme dovolit koupit z běžných prostředků,“ vyjmenovala ředitelka Základní školy Plynárenská v Teplicích Marcela Prokůpková. 

Kromě sdružení Romea v listopadu loňského roku založil další sbírku také podnikatel Patrick Zandl. Na bezmála šest set tisíc korun se složila asi tisícovka lidí. „Ta částka byla zčásti v korunách, ale zhruba desetina byla v kryptoměnách,“ řekl podnikatel a organizátor sbírky Zandl. Peníze od něj dostane škola během jara.

Napjatá atmosféra se podle ředitelky už uklidnila. „Škola žije tak nějak v normálu, asi jako před tím,“ dodala Prokůpková.

Sbírky vznikly poté, co regionální deník zveřejnil fotku první třídy z teplické základní školy. Ta je složená převážně z romských, arabských a vietnamských dětí. Právě jich se nenávistné komentáře týkaly. 

„Celou tu věc považuji za strašné selhaní, které nás vede někam, odkud nemusí být cesta zpátky,“ řekla ombudsmanka Anna Šabatová. Okolí školy po útocích hlídala policie, v souvislosti s nevhodnými komentáři prošetřuje tři lidi.