Kvůli vyhrožování teplickým prvňákům vyšetřuje policie tři lidi

Policie prověřuje tři podezřelé v souvislosti s nenávistnými komentáři ze sociálních sítí pod fotkou prvňáčků Základní školy Plynárenská v Teplicích. Nikdo z nich dosud nebyl obviněn.

Teplická policie se případem zabývá od loňského listopadu, kdy se fotografie dětí začala šířit na sociálních sítích.

„V rámci vyšetřování se podařilo ustanovit tři podezřelé osoby. Jednu z nich prověřují tepličtí kriminalisté, další dva případy byly podle místní příslušnosti postoupeny na jiná krajská ředitelství, kde budou pokračovat ve vyšetřování v jejich vlastní kompetenci,“ sdělil ČT Daniel Vítek, mluvčí teplické policie.

Podle jeho vyjádření žije jeden z podezřelých v Plzeňském kraji, další v Moravskoslezském. Žádné bližší informace zatím policie nechce sdělit.

Fotku teplické první třídy, kterou navštěvují arabské, vietnamské a romské děti, zveřejnil v rámci svého seriálu Deník. A to jak v tištěné verzi, tak i na svých internetových stránkách. Snímek později začali lidé sdílet na sociálních sítích. Diskutující připojovali rasistické a jiné nenávistné komentáře. Žáky například posílali v narážce na název ulice, kde škola sídlí, do plynu. Výhrůžky padaly také na adresu rodičů dětí a vedení školy.

Případem se brzy poté začala zabývat teplická kriminálka. Nenávistné komentáře odsoudil také tehdejší ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) nebo ombudsmanka Anna Šabatová. Útoky odmítnul i Deník. Událost vyvolala také nezvyklou vlnu podpory. Ve prospěch základní školy se vybraly statisíce korun.

168 hodin: Slušní Češi (zdroj: ČT24)