Teplickou školu obchází strach. Internetové vyhrůžky dětem vyděsily rodiče

168 hodin: Slušní Češi (zdroj: ČT24)

Na pohled docela obyčejná třídní fotka, kterou zveřejnil Deník na svém webu v sérii fotek prvních tříd z celé republiky, se stala hromosvodem nenávistných komentářů. Zatímco šéfredaktor Deníku a učitelé ze školy, k zabití jejíchž prvňáků někteří přispěvatelé vybízeli, jsou pohoršeni, rodiče dětí se bojí. Poukazují, že nejsou žádní uprchlíci, v Česku žijí a pracují desítky let. Situaci, která nyní panuje v Teplicích, zachytili Jan Novák a Iva Piskalová pro 168 hodin.

„Vypálit a zavézt hnojem“ nebo „Tam by sednul granát“. Takové komentáře se objevily pod fotografií žáků první třídy ze základní školy Plynárenská v Teplicích na Facebooku Deníku, který snímek zveřejnil v rámci své série Moje první školní tablo. „Byly někdy velmi nenávistné, odpudivé a běžného člověka musely zvednout ze židle,“ charakterizovala komentáře zástupkyně ředitelky ZŠ Plynárenská Iveta Nálepková.

My jsme do této chvíle otiskli asi 30 tisíc dětí. Byly tam smíšené třídy, nikde to takovou reakci nevyvolalo. To, co se odehrálo v Teplicích, je překvapení a je to něco, co nás trápí.
Roman Gallo
ředitel redakcí Deníků

Rodiče, co nic nedělají? Spíše naopak

Na adresu autorů nenávistných komentářů zazněla ale i i slova pochopení. Poslankyně SPD Tereza Hyťhová řekla v rozhovoru pro přílohu Deníku: „Je zde hodně vyloučených lokalit. Navíc cizinci nebo různé menšiny neposílají své děti do škol, nechodí do práce a berou jen dávky.“

Nad takovou interpretací se ale pozastavili jak učitelé, tak sami rodiče dětí, které snímek zachycuje.

„Pracují v teplické nemocnici, která spadá pod Krajskou zdravotní, nebo v dalších nemocnicích v Ústeckém kraji nebo mají soukromé praxe. Jsou to rodiče vzdělaní, žijí tady už delší dobu, pracují tady delší dobu,“ poukázala ředitelka školy Marcela Prokůpková. Otec jednoho z dětí Mohamed Wasl řekl České televizi, že v Teplicích žije a pracuje déle než pětadvacet let. „Jsme řádní občané, dodržujeme zákony,“ zdůraznil.

Prohlášení, že rodiče dětí ze ZŠ Plynárenská „nechodí do práce a berou jen dávky“, zpochybnil i náměstek teplického primátora Hynek Hanza (ODS). Škola stojí na sídlišti Prosetice, které nepatří mezi vyloučené lokality. „Je to klasické panelákové sídliště, ve kterém se struktura obyvatel v minulosti různě měnila – od romských obyvatel přes vietnamské obyvatele, dnes tam žijí naši arabští spoluobčané,“ uvedl.

Rodiče se bojí. „Je to můj jediný syn“

Vyhrůžky vypálením či házením granátů na šestileté děti však jejich rodiče vyděsily. Vedení školy ujišťuje, že jim během výuky nic nehrozí. „Škola je zabezpečená – vnitřně i zvenku. Podnikla jsem kroky ve spolupráci s městskou policií a Policií ČR,“ poukázala ředitelka. Obavy rodičů však neutlumila. „Bydlím tady kolik let a nikdy to nebylo. Až teprve teď,“ zní od rodičů, kteří nyní raději čekají na své děti přímo před školou. „Bojím se, že paní učitelka zavolá: Je tady bomba nebo granát. Bojím se, je to můj jediný syn,“ dodala matka dalšího z prvňáků.

Zástupci většiny politických stran, které usednou v nové Poslanecké sněmovně, vyhrůžky dětem odsoudili. Zda u toho zůstane, nebo jestli se k morálnímu odsouzení přidá i trestní, zatím ale není jasné. „Prověřujeme, zda se zveřejněním komentářů jejich autoři nedopustili porušení zákona, zda nebyla naplněna skutková podstata nějakého trestného činu,“ ujistil policejní mluvčí Daniel Vítek.

Podobnou situaci už Teplice podle náměstka primátora Hynka Hanzy zažily před dvěma lety, kdy se zvedla vlna nevole proti kuvajtským turistům. „Ovšem nikdy to nebylo tak, že by někdo slovně nebo komentářem zaútočil na děti. To je poprvé,“ uvedl náměstek.