TÉMA

Nenávistné projevy

Konkurenční tiktokeři si zapálili auto a nastražili bombu. Albánský ministr bije na poplach

V Albánii je podle odborníků potřeba změnit zákony k řešení závadného obsahu na sociálních sítích, který až příliš často přechází v reálné násilí. Na poplach bije i ministr vnitra. Zároveň panují obavy, že vláda se to bude snažit využít ve svůj politický prospěch.
před 16 h hodinami|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

Ústavní soud se vymezil vůči nenávisti na internetu. Reagoval tak na kauzu komentáře u fotky prvňáků

Nenávistné projevy na internetu je zapotřebí v demokratické společnosti potírat, v závažných případech i trestněprávní cestou, konstatoval Ústavní soud. Stručným usnesením tak odmítl stížnost muže, který napsal nenávistný komentář pod fotografii prvňáků teplické základní školy. Vyslechl si trest šestnáct měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
4. 1. 2022|