Konkurenční tiktokeři si zapálili auto a nastražili bombu. Albánský ministr bije na poplach

V Albánii je podle odborníků potřeba změnit zákony k řešení závadného obsahu na sociálních sítích, který až příliš často přechází v reálné násilí. Na poplach bije i ministr vnitra. Zároveň panují obavy, že vláda se to bude snažit využít ve svůj politický prospěch.

Násilnické a toxické vyjadřování na sociálních sítích, zejména na TikToku, Instagramu a Snapchatu, je v Albánii na vzestupu a přerůstá v obtěžování, násilí a v několika případech z posledních měsíců skončilo i smrtí, píše web Balkan Insight.

Albánský ministr vnitra Taulant Balla na únorovém setkání se zástupci TikToku a žáky jedné z tiranských středních škol prohlásil, že zvony „bijou na poplach“.

„Na této platformě se lidé vyjadřují bez jakékoliv kontroly,“ řekl. „Příspěvky obsahují zcela nevhodný jazyk. A pak je zde také propagace trestné činnosti a propagace drog,“ dodal.

Zákony chybí a pachatelé nejsou trestáni

Podle právních expertů je nutné změnit zákony, nic konkrétního se však zatím nepřipravuje.

„Nejprve je zapotřebí jasný právní rámec upravující digitální práva a povinnosti,“ uvedla Megi Reçiová, právnička a výzkumnice v oblasti digitální bezpečnosti z Institutu pro demokracii a mediaci (IDM). „Patří sem zákony chránící svobodu projevu a on-line soukromí, stejně jako zákony proti kyberšikaně, obtěžování, pronásledování, sexuálnímu vydírání nebo nenávistným on-line projevům,“ dodala.

„Při jejich absenci je míra beztrestnosti vysoká,“ uvedla Reçiová. „V Albánii byly zaznamenány případy, kdy po on-line výhrůžkách následovala vražda nebo sebevražda. Pachatelé byli pohnáni k odpovědnosti až poté, co došlo k ‚fyzickému‘ trestnému činu.“

Vražda kvůli „lajku“

V prosinci loňského roku zveřejnil známý albánský tiktoker video, ve kterém se přiznal, že si najal někoho, kdo nastražil bombu v domě jeho rivala. Předtím mu někdo zapálil auto a on se chtěl pomstít.

Oba rivalové strávili hodiny streamováním ohledně svého sporu. První má více než 380 tisíc sledujících, druhý více než 250 tisíc. Jazyk, který používají, je násilný, propaguje zločin a je urážlivý vůči ženám. Vydělávají na tom peníze, a dokonce se objevili v albánské televizi, kde hovořili o tom, jak sociální média zpeněžit.

V únoru v hlavním městě Tiraně spáchala sebevraždu 27letá žena poté, co se na TikToku objevily její intimní snímky. V souvislosti s případem byl zatčen 39letý muž. V březnu byli ve městě Fier zatčeni dva teenageři pro podezření ze zabití jiné osoby kvůli „lajku“ na TikToku.

Loni v dubnu muž zastřelil dva lidi a další dva zranil po hádce na TikToku kvůli hudbě. Ve stejné době byli v přístavním městě Drač zraněni dva muži při rvačce, která začala na TikToku a poté se přesunula do reálného prostředí. A v květnu 2023 byl zabit 15letý chlapec a zraněn jeho kamarád při bitce, která původně rovněž začala na TikToku.