TÉMA

Online

Počet podvodů na internetu stále roste. Jen loni lidé přišli o více než dvě miliardy

V Česku strmě stoupá množství trestných činů páchaných v kyberprostoru. Loni se jejich počet oproti roku 2021 zvýšil o sto procent a kriminalisté řešili více než osmnáct a půl tisíce případů. Tyto skutky tvořily desetinu celkové kriminality. Pachatelé cílí na všechny skupiny obyvatel a neustále přichází s novými typy útoků, které jsou navíc čím dál propracovanější.
13. 2. 2023|

První československý počítač připojený k internetu vážil tunu, vědci museli vyrobit vlastní kabel

Od prvního internetového připojení z tuzemska uplynulo 30 let. Vědci z ČVUT, tehdy ještě v Československu, se při něm spojili se svými rakouskými kolegy. Získat potřebný počítač jim předtím trvalo několik měsíců a rektor univerzity se musel zavázat, že vybavení nebudou používat k vývoji jaderných zbraní. Internet se pak začal rozšiřovat i mimo univerzitní kruhy, loňský rok bylo k síti připojeno 83 procent českých domácností.
12. 2. 2022|

Soudy mohou svědky vyslechnout na dálku přes policejní videoterminál

České soudy mají nově možnost vyslechnout svědka na dálku přes policejní videoterminál. Justice už má zkušenosti s videovýslechy svědků v zahraničí nebo vězňů ve výkonu trestu. Už rok také zkouší vést on-line i celá jednání, kdy do budovy soudu fyzicky přijdou jen soudci. Bude kvůli tomu ale nutné změnit zákon.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 08:00|

Jazykové školy chtějí dál učit on-line. Lekce na internetu se jim osvědčily

Většině jazykových škol se on-line výuka, na kterou musely kvůli pandemii přejít, osvědčila. Chtějí si ji nechat i do budoucna a i nadále částečně učit přes internet. Ředitelé si pochvalují časovou flexibilitu, zapojení studentů z celé republiky i rodilých mluvčích z celého světa. Školy i jejich žáci se ale zároveň shodují, že osobní kontakt je nenahraditelný. V on-line hodinách se podle nich například hůř trénuje poslech nebo výslovnost.
27. 2. 2021|

Sčítání lidu bude on-line i na papíře. Statistici připravili formulář také v romštině či vietnamštině

Elektronicky přes web nebo mobilní aplikaci se letos budou sčítat obyvatelé České republiky. Papírové formuláře pak dostanou jen ti, kteří nevyplní údaje elektronicky. V letošním sčítání lidu budou lidé vyplňovat zhruba o polovinu údajů méně než před deseti lety. Statistici využijí data z registrů. On-line sčítání začne 27. března a potrvá do 9. dubna. Papírové formuláře bude možné vyplňovat od 17. dubna do 11. května.
18. 2. 2021|