Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.

„V obecné rovině k tomu, aby mohl být odsouzený podmíněně propuštěn, musí splnit tři zákonem dané podmínky,“ vysvětlila Koprnická. „První je výkon určité doby ve výkonu trestu odnětí svobody. Tuto podmínku odsouzený splnil, když vykonal třetinu trestu. Druhou je prokázané polepšení. Třetí pak prognóza vedení řádného života. Dle názoru senátu okresního soudu právě dvě posledně zmiňované podmínky nesplnil,“ doplnila. Server Aktuálně.cz uvedl, že proti zamítnutí žádosti si Tušl podal stížnost.

Tušl původně dostal trest deset měsíců vězení za video, ve kterém společně s Čermákem verbálně útočili na Ukrajince. O dalších pět měsíců Tušlovi trest prodloužil pražský městský soud, když ho uznal vinným z vydírání ženy bojující proti dezinformátorům a vyhrožování strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru. 

Kvůli tomu, že se Tušl neosvědčil ve zkušební době, mu navíc soudy přeměnily dva starší podmíněné tresty na nepodmíněné. K patnácti měsícům trestu odnětí svobody tak přibyl ještě trest dalších deseti měsíců vězení za vyhrožování bývalé partnerce a neplacení výživného na nezletilou dceru.

Obžalován je také z výtržnictví a pronásledování

Muž je za mřížemi od loňského srpna. Nejprve byl ve vazbě, po pravomocném odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincích ho do vězení poslal Krajský soud v Praze. Trest si odpykává ve věznici Ostrov v Karlovarském kraji.

Tušl momentálně čelí ještě obžalobě z výtržnictví spáchaného před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra a z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, a to v souvislosti s jeho podporou opatření proti šíření koronaviru nebo povinného očkování. Na Kubka čekal před jeho domem i pracovištěm a snažil se vynutit si s ním kontakt. Soudní jednání v tomto případě má pokračovat 26. července.