Tušl s Čermákem se odvolali proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích

Patrik Tušl a Tomáš Čermák se brání proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Proti říjnovému rozsudku podali odvolání. ČT to řekl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Soud oba muže nepravomocně poslal do vězení – Tušla na deset měsíců, Čermáka na šest měsíců. Důvodem je video, ve kterém podle obžaloby dehonestovali Ukrajince. Oba muži vinu odmítli, připustili ale nevhodnost projevu.

„Odvolání podali oba obžalovaní, státnímu zástupci lhůta uplynula,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Případ teď bude řešit Krajský soud v Praze.

Okresní soud v Kladně oba muže na konci října uznal vinnými z hanobení národa a podněcování k nenávisti. Tomáše Čermáka potrestal šestiměsíčním vězením, Patrika Tušla poslal za mříže na deset měsíců. Soudce Vít Sochovský zároveň oba ponechal ve vazbě, proti čemuž obhájci ihned podali stížnost.

Podle obžaloby muži letos v srpnu z Netovic na Kladensku na sociálních sítích živě vysílali video, v němž dehonestovali Ukrajince. Například Čermák v jednom z videí, ve kterém s Tušlem vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců, mimo jiné řekl, že „Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do hajzlu“.

V nahrávce padla řada hanlivých a vulgárních výroků označujících Ukrajince za špinavé. Byly v ní výroky jako „Ať táhnou zpátky do Kyjeva“ nebo „Vždyť to je normálně okupace, co oni tady dělají.“

Reflexe vlastního počínání snížila Čermákovi trest

Tušl před soudem řekl, že nemá nic proti Ukrajincům obecně, ale odsoudil počínání ukrajinských nacionalistů. Za vulgární výrazy se omluvil, dodal, že se cítí nevinen. Nevhodnost projevu přiznal i Čermák, který řekl, že udělal chybu. Státní zástupce mu vzhledem k vyšší sebereflexi navrhl nižší trest, který mu soudce nakonec uložil. U Tušla byl trest vyšší i kvůli dřívějším deliktům.

Státní zástupce Ondřej Hula uloženou výši trestů nekomentoval, zdůvodnění rozsudku však označil za velmi precizní. Obhajoba argumentovala například svobodou slova, avšak soudce v odůvodnění rozsudku připomněl i další hodnoty z Listiny základních práv a svobod. Kdyby svoboda slova byla neomezená, neexistovaly by podle něj trestné činy, za které jsou muži obžalovaní. „Ona neomezená není, ona samozřejmě naráží na určité limity,“ řekl při odůvodnění rozsudku Sochovský.

Oba muži čelí obvinění i v jiných případech. Tušla stíhá policie s dalšími dvěma muži kvůli nebezpečnému pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Před soudem pak podle serveru Seznam Zprávy čelí obžalobě kvůli vydírání ženy, které měl vyhrožovat násilím. Čermák je obviněný z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance.