TÉMA

Jaromír Jirsa

Znát pravdu o otcovství, která může dramaticky změnit život, není v zájmu tříletého dítěte. Ústavní soud zamítl stížnost muže požadujícího test DNA

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost muže, který chce zjistit, zda je otcem dítěte narozeného ženě provdané za jiného muže. Domáhal se testu DNA. Soudy mu nevyhověly, ÚS verdikt potvrdil. Provedení testu DNA by momentálně vystavilo tříletého chlapce nebezpečí ztráty stabilního rodinného zázemí. Manžel převzal plně otcovskou roli a k dítěti se chová stejně jako k ostatním sourozencům. Zamítnutí návrhu na provedení testu DNA rodině poskytuje čas na promyšlení situace a naplánování postupu v budoucnu, uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.
28. 2. 2024|

Ústavní soud projednával valorizaci penzí, verdikt odročil na neurčito

Ústavní soud ve středu veřejně projednával návrh 71 poslanců opozičního ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci penzí. U soudu za ně jednala bývalá ministryně financí Alena Schillerová s advokátem Davidem Rašovským. Jako svědky si soud předvolal šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Vyhlášení nálezu po ukončení dokazování odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 14:33|

Pandemický zákon platí dál beze změn. Ústavní soud zamítl návrh opozice

Ústavní soud v úterý zamítl návrh sedmapadesáti poslanců opozičních hnutí ANO a SPD na zrušení několika částí pandemického zákona. Novela rozšířila a upřesnila některé nástroje v boji proti šíření koronaviru. Opozice kritizovala v prvé řadě proceduru přijetí zákona, ale také některé konkrétní body novely. Soud se problematikou zabýval zhruba půl roku, nakonec nenašel důvod k zásahu. Rozhodl jednomyslně, bez odlišných stanovisek. Nález je dostupný na jeho webu.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 19:15|

ÚS se zastal policisty, soudy mají při sporech o péči zohlednit i specifika profesí

Při sporech o péči by justice měla podle aktuálního nálezu Ústavního soudu (ÚS) zohledňovat i specifika zaměstnání rodičů, například směnný provoz. Cílem je, aby mohli dále vykonávat profesi a uchovat si kontakt s dítětem. Soud konkrétně vyhověl stížnosti policisty, kterému kvůli směnám nevyhovovala dosavadní úprava péče. Soudy ve Vyškově a Brně jeho návrh na novou úpravu režimu zamítly. Nyní znovu rozhodne Krajský soud v Brně.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 10:36|

Ústavní soudce Jirsa čelí podezření z podjatosti, a není to poprvé. Sám to však odmítá

Ústavní soud řeší podezření na podjatost při rozhodování svého člena Jaromíra Jirsy. Ten soudil dva případy, ve kterých figuroval jeho známý - právník Daniel Palko. Podle spisu si od něj v minulosti půjčil peníze nebo s ním komunikoval o interních věcech justice. Jaromír Jirsa ale jakoukoli podjatost odmítá.
10. 6. 2022|

Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné

V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|

Ústavní soud dal vývojáři střeliva šanci na větší odškodnění za nezákonné trestní stíhání

Ústavní soud (ÚS) dal podnikateli a vývojáři střeliva ze Znojemska šanci na vyšší odškodnění za nezákonné trestní stíhání. Krátce před formálním zahájením stíhání, kdy už rodina věděla, že policie podezírá podnikatele z nedovoleného ozbrojování, se zhoršil jeho zdravotní stav a manželka spáchala sebevraždu. Muž vysoudil 130 tisíc korun, mnohem méně, než požadoval. Podle nálezu ÚS lze za výjimečných okolností odškodnit i újmu související s trestním řízením, která vznikla před zahájením stíhání.
18. 1. 2022|

Ústavní soud zamítl stížnost Akra. Společnost od státu žádala miliardovou náhradu škody

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost investiční společnosti Akro. Ta žádala od státu náhradu škody přibližně 1,1 miliardy korun plus příslušenství. Škoda podle žaloby vznikla v souvislosti s nesprávným postupem notáře v roce 1997. Notářský zápis umožnil změnu ve složení statutárního orgánu a vytvořil předpoklady pro převod peněz z CS Fondů do zahraničí.
14. 12. 2021|

Ústavní soud zamítl návrh Kapsche na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zákona o zadávání zakázek. Normou, která dopadla i na mýtný tendr, se zabýval z podnětu společnosti Kapsch. Zákon stanovuje, že řízení o námitkách neúspěšného uchazeče o zakázku se zastavuje po podpisu smlouvy s vítězem tendru. Taková situace nastala ve sledovaném mýtném tendru. Zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll na úkor Kapsche.
24. 11. 2021|

Předběžné opatření kvůli dívce bez očkování na tetanus nebylo protiústavní, rozhodl soud

Českokrumlovský okresní soud nechyboval, když předběžným opatřením loni na podzim nařídil vyšetřit dívku, která ani po rizikovém úrazu nepodstoupila očkování proti tetanu. Rozhodl o tom Ústavní soud, podle kterého zde byly důvodné obavy o dívčino zdraví. Práci jihočeské justice u konstitučního tribunálu napadla přímo rodina pacientky, podle které šlo o zásah do lidské svobody.
27. 1. 2021|

Ústavní soud musí zvážit možnost osvojení dítěte registrovaného partnera

Ústavní soud (ÚS) obdržel návrh, který by v případě úspěchu mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Okresní soud Plzeň-jih navrhl vypustit z občanského zákoníku několik slov, kvůli kterým si homosexuálové nemohou osvojit děti svých registrovaných partnerů.
10. 12. 2020|

Žondra odsouzený za napadení tenistky Kvitové si stěžuje u Ústavního soudu

Radim Žondra, který byl odsouzen za napadení tenistky Petry Kvitové, podal ústavní stížnost.  Informaci potvrdila ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Žondra si odpykává jedenáctiletý trest vězení. Stížnost podal v říjnu, jako soudce zpravodaj se jí zabývá Jaromír Jirsa, zatím o ní není rozhodnuto.
18. 11. 2020|

Ústavní soud odmítl dvě stížnosti proti nouzovému stavu. Nemoc COVID-19 bude možno uznat za nemoc z povolání

Ústavní soud odmítl stížnost proti nouzovému stavu a omezení pohybu. Věcně se jí nezabýval. Neuspěla ani stížnost proti omezení zastupitelstev. Od úterý znovu platí ve městech zóny placeného parkování, výjimkou je Praha, která je obnoví až 11. května. Poslanci umožnili vládě prodloužit nouzový stav do 17.května, kabinet ovšem chtěl zazší termín 25. května. Thomayerova nemocnice v Praze obdržela experimentální lék favipiravir, použije ho při léčbě COVID-19.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 21:38|

Simulované soudní líčení či prohlídka věznic. Do akce Noc práva se zapojí soudy i univerzity

Ve čtyřech městech v Česku – v Ostravě, Olomouci, Brně a Praze proběhne v pátek první ročník akce Noc práva. Do programu se zapojí hned několik soudů, univerzit, ale také vězeňská služba, policie nebo advokátní komora. Akce, která ma za cíl popularizovat právo, nabídne spoustu přednášek, divadelních představení nebo prohlídek. Několik bodů programu však bylo zrušeno kvůli obavám ze šíření nového koronaviru.
6. 3. 2020|

Přibývá lidí, kteří žádají pojišťovny o úhradu nejmodernější léčby. Novela má zlepšit její dostupnost

Podle pojišťoven a ministerstva zdravotnictví roste počet lidí, kteří se domáhají nejlepší možné léčby rakoviny a jiných vzácných onemocnění prostřednictvím výjimky stanovené zákonem. S přibýváním moderních, účinných medikamentů roste i šance na úspěšnou léčbu. Jenže bývá drahá a teprve čeká na schválení Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Pojišťovny je mnohdy odmítají proplácet, někteří lidé se proto s nimi i soudí. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby nové a účinné léky byly dostupnější a lidé se k nim dostali rychle a běžnou cestou, proto chystá novelu zákona.
13. 1. 2020|
Události komentáře

Nadhodnocení náhrad je nesmysl, míní Výborný. Máte peníze, ale nemáte pravdu, oponuje Fiala z SPD

Ústavní soud v úterý došel k závěru, že zdanění církevních náhrad porušilo první článek ústavy, v němž stojí, že žijeme v demokratickém právním státě. Tímto nálezem zdanění zrušil. „Právo a spravedlnost se někdy mýlí,“ komentoval v Událostech, komentářích tento verdikt místopředseda SPD Radim Fiala. Podle Jiřího Maška (ANO) se soudci soustředili jen na část zákona. Nález naopak vítá předseda lidovců Marek Výborný, podle nějž soud zafungoval jako pojistka právního státu.
16. 10. 2019|

Ukládání dat o komunikaci zůstane beze změn. Ústavní soud zamítl návrh na škrty v zákonech

Právní úprava uchovávání provozních a lokalizačních údajů z telekomunikace se měnit nebude. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny poslanců na zrušení paragrafů několika zákonů. S nálezem přijatým většinou pléna ÚS se neztotožnila soudkyně Kateřina Šimáčková.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 11:55|