Ústavní soudce Jirsa čelí podezření z podjatosti, a není to poprvé. Sám to však odmítá

Události ČT: ÚS řeší údajnou podjatost soudce Jaromíra Jirsy (zdroj: ČT24)

Ústavní soud řeší podezření na podjatost při rozhodování svého člena Jaromíra Jirsy. Ten soudil dva případy, ve kterých figuroval jeho známý - právník Daniel Palko. Podle spisu si od něj v minulosti půjčil peníze nebo s ním komunikoval o interních věcech justice. Jaromír Jirsa ale jakoukoli podjatost odmítá.

Právník Daniel Palko je v současné době odsouzený k pětiletému vězení za podvod. Verdikt chtěl zvrátit u Ústavního soudu. „Mám (titul) PhD. z katedry Ústavního práva, takže vím, že tuhle věc na Ústavním soudě nikdo nikdy nepustí,“ nechal se dříve slyšet.

Ústavní soud ale dvě Palkovy stížnosti zamítl. U obou rozhodoval soudce Jaromír Jirsa. „V obou případech byl pan doktor Jirsa členem senátu, který ve věci rozhodoval. V obou těchto případech se pan doktor Jirsa necítil být ve věci podjatý,“ sdělila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková.

Podle dvou nových ústavních stížností podaných Palkovým advokátem se oba muži dlouhodobě přátelí. „O těchto ústavních stížnostech, které byly spojeny do jednoho řízení, se nyní vede řízení, které ještě není skončeno,“ potvrdila mluvčí soudu. 

Přátelství Jirsy a Palka potvrzuje elektronická komunikace

Ve spise je uložen doklad, že Palko půjčil soudci Jirsovi roce 2012 jeden a půl milionu korun, je tam i e-mailová komunikace z roku 2009, ve které Jirsa, tehdy jako soudce Městského soudu v Praze, reaguje na žádost Palka o informace ze soudních řízení. 

„Co bych neudělal pro starého kamaráda. U Městského soudu v Praze se nesoudí ani jedna věc. Takže bo**el není na našem pracovišti, ale na pracovišti různých obvodních soudů. Když mi sdělíš spisové značky, tak se mohu poptat,“ stojí ve zprávě. 

Jirsa ale tuto kauzu komentovat odmítl. „Podjatý jsem nebyl a rozhodl jsem podle zákona v neprospěch nespokojeného účastníka,“ řekl. 

O podjatosti se hovořilo i v souvislosti s Kubicem

V minulosti si na podjatost Jaromíra Jirsy stěžovala ČSSD. Soudil totiž spor strany s bývalým policistou Janem Kubicem. Krátce před tím o tom vtipkoval na semináři vysoké školy, kde spolu s Kubicem vystupoval. „Já nevím, jestli vůbec bych tady neměl vyslovit svoji podjatost a odejít z tohoto sálu, protože pana podplukovníka ve výslužbě za čtrnáct dní soudím,“ řekl tehdy. 

Ohledně možné podjatosti Jaromíra Jirsy by mohlo padnout rozhodnutí Ústavního soudu během několika týdnů.