Policie zajistila pozemek lidoveckého politika Hasoně v kauze brněnské městské firmy

Policisté zajistili pozemek bývalého místostarosty brněnské městské části Černovice Jiřího Hasoně (KDU-ČSL), kterého stíhají v kauze údajného ovládnutí brněnské městské firmy. Česká televize to zjistila z katastru nemovitostí. Dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká informaci nekomentovala. Policie zajistila Hasoňův pozemek v Brně-Tuřanech kvůli náhradě případné škody. V kauze stíhá sedm lidí a dvě firmy, zasahovala i u kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Pozemek lidoveckého politika Jiřího Hasoně v městské části Brno-Tuřany zajistili minulé úterý kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle dokumentu, který má ČT k dispozici, jde o ornou půdu o velikosti asi 0,6 hektaru. Policisté nemovitost zajistili jako tak zvanou náhradní hodnotu, která může v budoucnosti pokrýt případnou škodu. Hasoňovi zároveň zakázali pozemek prodat.

Státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Lastovecká, která kauzu dozoruje, informaci nekomentovala. „Omlouvám se, ale z důvodu neveřejnosti přípravného řízení nebudu nadále poskytovat žádné informace z trestního řízení,“ uvedla na dotaz České televize.

Policisté při razii na několika místech v Brně zadrželi celkem deset lidí včetně Jiřího Hasoně. Sedm z nich a dvě firmy následně obvinili z účasti na organizované zločinecké skupině, podplácení a legalizace výnosu z trestné činnosti. Soud je pak poslal do vazby. Jména obviněných nejsou oficiálně známá, KDU-ČSL ale v pondělí uvedla, že Hasoň je vazebně stíhaný. Lidovci ho zároveň vyzvali k ukončení členství ve straně a v Černovicích rozpustili místní organizaci.

Hasoň byl v městské části Brno-Černovice poslední čtyři roky místostarostou. Loni v květnu se také stal jedním ze dvou jednatelů městské firmy Pískovna Černovice. Tu chtěla podle serveru iROZHLAS.cz, který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním, ovládnout šestičlenná skupina kolem podnikatele Michala Horkého. Deník Právo napsal, že podle policie měl Hasoň slíbeny miliony korun ze zakázky na odstranění odpadu.

Hasoň se vzdal zastupitelského mandátu

Lidovecký politik se minulý pátek vzdal mandátu zastupitele v Brně-Černovicích, stejný krok udělal i druhý jednatel černovické Pískovny Jiří Novotný (ČSSD), který v případu podle deníku Právo také figuruje. Novotný zároveň rezignoval na post jednatele, Hasoně pak z funkce tento týden odvolala valná hromada.

Podle informací některých médií má kauza dvě větve. První se týká pokusu o ovládnutí městské společnosti Pískovna Černovice. Policejní prověřování tady mapuje hlavně aktivity podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle serveru iROZHLAS.cz označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny, jež chtěla městskou společnost ovládnout.

Druhá větev prověřování se má týkat Horkého a skupiny, která údajně za využití podvodného jednání a uplácení v privatizaci získala a pak se ziskem prodala bytové domy a byty.

Kriminalisté minulý týden zasahovali na brněnském magistrátu v kanceláři bývalého náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnicích Brno-sever a Černovice i v černovické pískovně. Kandidát na ministra životního prostředí Hladík uvedl, že ho policie požádala o podání vysvětlení. V prohlášení zopakoval, že nebyl zadržen ani obviněn. Lidovci kvůli kauze odvolali Hladíkovu plánovanou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, za jeho nominaci se ale postavili. Premiér Petr Fiala (ODS) prezidenta požádá, aby resort dočasně vedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.