Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.

„Rekonstrukce několik let nevyužité nemocniční budovy a její přestavba na nový domov pro seniory vychází ze strategie Královéhradeckého kraje pro rozvoj sociálních služeb. Tato investice byla nezbytná s ohledem na stárnutí populace a vzrůstající zájem o služby pro seniory,“ konstatoval hejtman Martin Červíček (ODS).

Uživatelem opočenského zařízení bude zapsaný ústav, který společně založila města Opočno a Dobruška v polovině roku 2020. Kapacita objektu je 47 lůžek. Domov seniorů by měl sloužit především obyvatelům Opočna a nedaleké Dobrušky.

„Služby tu budou poskytovat seniorům, kteří potřebují celodenní pomoc druhé osoby, a nemohou zůstat ve svém domácím prostředí ani za pomoci rodiny a terénních sociálních služeb. Minimálně polovina klientů budou osoby s Alzheimerovou demencí, což vyžaduje specifickou péči,“ popsala náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Součástí stavebních prací byla demontáž střechy, nástavba třetího podlaží zakončeného plochou střechou, zateplení celého objektu, přeložky inženýrských sítí a vybudování nového parkoviště pro 23 aut. Investorem je Královéhradecký kraj, který získal dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí ve výši přes 46 milionů korun.

Problémy se zařizováním

„Budova má nové rozvody a vznikla nová plynová kotelna. Celá budova je řešena jako bezbariérová s evakuačním lůžkovým výtahem, který je schopen provozu i v případě požáru nejméně po dobu 45 minut,“ přiblížil náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti). Podle něj zbývá budovu dovybavit nábytkem a dalším zařízením. „Náklady se odhadují na zhruba sedm milionů korun,“ dodal.

Domov se má otevřít v září, to je však o dva měsíce později, než bylo plánováno. Města Opočno a Dobruška totiž mají problém se zařizováním. „Vzhledem k tomu, že se posouvají lhůty dodání materiálů a postelí, tak to vybavení je opravdu složitější záležitost,“ popsala starostka Opočna Šárka Škrabalová (nestr.). 

Královéhradecký kraj hodlá do roku 2026 investovat do sociálních služeb více než dvě miliardy korun. V současnosti kraj některé domovy seniorů buduje či rozšiřuje. Tato zařízení Královéhradeckého kraje podle hejtmanství evidují téměř sedm set akutních žadatelů, kteří vyžadují pobytovou službu bezodkladně. Celkově je pak žádostí o umístění do pobytové služby téměř 2900.

Hradecký domov má zpoždění

Problém má momentálně i stavba nové budovy královéhradeckého domova pro seniory. Kvůli růstu cen materiálů se totiž předpokládané náklady zvýšily z původních 600 milionů na bezmála miliardu korun. „Projekt byl zastaven asi před třemi měsíci, v tuto chvíli nevíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ sdělila ředitelka Domova U Biřičky Daniela Lusková. 

„Kraj, ale i města a obce, se musejí zamýšlet nad tím, jestli tyto prostředky takovýmto způsobem investovat,“ reagoval hejtman. Variant je teď údajně hned několik – investici by mohlo spolufinancovat krajské město, stavělo by se v menším rozsahu nebo by se kapacita navyšovala opravami na více místech v regionu.