Menší porce a žádné svačiny. Provozovatelé domovů pro seniory přemýšlejí, jak vyjít s penězi na stravování

Domovy seniorů mají omezené rozpočty (zdroj: ČT24)

Ze zákona mohou domovy pro seniory za celodenní stravu účtovat maximálně 170 korun. Částka se nezměnila od roku 2014 a přestává stačit. Provozovatelé domovů už roky volají po vyšším limitu, i kvůli rostoucím cenám. Zatím zmenšují porce nebo doplácí ze svého.

Cena poledního menu v restauracích byla ještě před osmi lety v průměru devadesát korun, dnes i přes sto dvacet. Domovy pro seniory mohou za celodenní stravu ze zákona účtovat maximálně sto sedmdesát korun, částka se nezměnila osm let. „Hradíme za stravu dodavatelské nemocnici dvě stě pět korun, takže doplácíme na každého klienta každý den pětatřicet korun,“ spočítala ředitelka Domova pro seniory Havlíčkův Brod Hana Hlaváčová.

Provozovatelé chtějí navýšení limitu o dvacet procent

Obědy dováží většina domovů pro seniory. O dodavetele přijít nechtějí. „Jediná možnost je zřejmě podávat pouze snídani, oběd, večeři. Vypustit svačiny nebo snížit stravovací porce,“ řekl ředitel sociálních služeb Žďáru nad Sázavou Václav Šerák.

Průměrná výše starobního důchodu přitom za osm let také vzrostla. V roce 2014 byla jedenáct tisíc korun, letos přes patnáct tisíc. Asociace poskytovatelů sociálních služeb požaduje navýšení limitu o třicet čtyři koruny, tedy dvacet procent. U minulé vlády neuspěla, obrací se na tu novou.