TÉMA

Daniela Lusková

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|

Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.
6. 5. 2022|

Epidemie dál sílí, přibylo 28 469 nových případů. Vláda chce prodloužit pandemický zákon

V úterý podle testů přibylo 28 469 nových případů, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. Oproti minulému úterý zaznamenaly laboratoře o šestnáct tisíc více pozitivních testů. Dalších 3706 lidí onemocnělo koronavirem znovu. Kvůli výpadku systému Státního ústavu pro kontrolu léčiv měli lékaři s jeho certifikáty problémy se zadáváním výsledků testování nebo očkování na covid. Kabinet Petra Fialy (ODS) pak rozhodl o zrušení povinného očkování lidí nad šedesát let a vybraných profesí, které nařídila předchozí vláda. Podle vyhlášky měli mít ukončenou vakcinaci nejpozději 1. března.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 23:27|

Izolace přináší psychické problémy, obnovení návštěv v domovech seniorů je ale daleko

V Česku se pomalu rozvolňují opatření proti šíření koronaviru, vláda ale zatím nepočítá s tím, že by umožnila rodinám navštěvovat domovy pro seniory a podobné ústavy. Až se tak stane, o režimu návštěv rozhodnou sami ředitelé domovů. Izolace se už nyní podle provozovatelů a psychologů negativně odráží na psychice klientů i lidí, kteří zůstali sami doma.
22. 4. 2020|