Ostravské ANO rozhodlo o nominaci na primátorský post. Tomáše Macuru má nahradit Hana Tichánková

Oblastní sněm hnutí ANO v Ostravě nominoval na primátorku města bývalou místostarostku městské části Jih a novou předsedkyni klubu městských zastupitelů ANO Hanu Tichánkovou. Novinářům to řekl ostravský předseda hnutí Richard Vereš. Koalice na ostravské radnici se rozpadla poté, co zastupitelský klub hnutí vyloučil primátora Tomáše Macuru, ANO má nicméně ambici ponechat si funkci primátora.

Podle Vereše se hnutí snaží vytvořit co nejsilnější koalici, ale prozatím nemá žádnou preferovanou variantu. Vyjednávací tým ANO začne o koalici diskutovat od čtvrtka, přičemž schůzky zahájí s uskupením SPOLU. Nebrání se jednání s žádným ze subjektů v zastupitelstvu, včetně nového klubu primátora Macury.

„Určitě bychom s ním (Macurou) mohli sedět (v koalici), ale upřímně řečeno raději bych se této situaci vyhnula,“ řekla Tichánková. Vereš poukázal na to, že jednání začnou s dosavadními koaličními partnery, koalici by tak ANO rádo stavělo na půdorysu té současné. V ANO zůstalo 14 zastupitelů, kteří podle Vereše ve středu deklarovali, že jsou součástí klubu.

Macurův klub zastupitelů má sedm členů

Primátor Macura se svými příznivci založil klub zastupitelů s prozatímním názvem Nezařazení, který má nyní sedm členů. Jsou v něm všichni, kdo byli z klubu ANO vyloučeni nebo z něj sami odešli.

Problémy v ostravské buňce ANO odstartovala volba prezidenta. V ní Macura, podobně jako moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO), veřejně podpořil Petra Pavla na úkor stranického šéfa Andreje Babiše. Oba moravskoslezští politici pak hnutí opustili.

Macura a jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová byli posléze vyloučeni z klubu zastupitelů, klub  vzápětí opustila i náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček a Maxim Pachomov a ve středu také náměstek Karel Malík.

Kvůli odchodům koalice, která původně měla převahu 33 hlasů, ztratila většinu v zastupitelstvu. Zástupci koaličních uskupení začali mluvit o potřebě vzniku nové koalice a někteří už zahájili první jednání. Někdejším členům klubu ANO, kteří ho dobrovolně opustili, nyní hrozí i vyloučení z hnutí. Sám odešel z hnutí Čep. 

Šéf ostravského ANO Vereš řekl, že vyloučení primátora z klubu bylo vyvoláno především členskou základnou. „Pořád je to stavěno do pozice, že primátor byl z klubu vyloučen v důsledku toho, že vyjádřil svůj názor na to, že bude volit Petra Pavla. Na druhou stranu je potřeba říct, že členská základna měla problémy i s dalšími jeho vyjádřeními,“ řekl Vereš.

Nominaci na primátora měli v hnutí kromě Tichánkové také starosta Jihu Martin Bednář a starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová, kteří se jí však vzdali. Podpora Tichánkové byla podle Vereše významná, i když někteří při hlasování byli proti nebo se zdrželi.

Macura se k nominaci Tichánkové staví kriticky. „Soudím, že nemůže být výstižnější zprávou o personální vyprahlosti a absenci jakéhokoliv hodnotového ukotvení ,zbytku‘ ostravského ANO než tato nominace,“ uvedl primátor na Twitteru.

ANO komunální volby v Ostravě s převahou vyhrálo a i po odchodu některých členů zůstává nejsilnějším politickým klubem v městském zastupitelstvu, má čtrnáct členů. Další uskupení dosavadní koalice měla celkem dvanáct zastupitelů – devět bylo ze SPOLU a tři měli Piráti. Klub Nezařazení má sedm členů.

V opozici dosud bylo hnutí Ostravak s osmi mandáty, SPD se sedmi zastupiteli, Starostové pro Ostravu se čtyřmi mandáty a Ostravská levice se třemi. Možných variant budoucí podoby koalice existuje více, lídr druhého nejsilnějšího uskupení SPOLU Jan Dohnal (ODS) se domnívá, že koalice bude mít širší podobu než doposud.