Děti měly spolužákům z Ukrajiny pouštět ruskou hymnu. Podle učitelky jsou obvinění nadsazená

Škola řeší údajnou šikanu ukrajinských dětí (zdroj: ČT24)

Vedení základní školy v Lázních Bělohradě prověřuje šikanu ukrajinských žáků od českých dětí. Ty měly svým ukrajinským spolužákům při vstupu do třídy pouštět ruskou hymnu. Upozornil na to starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) s odkazem na svědectví jedné matky.  Podle něj měly ruskou hymnu děti pouštět ukrajinským sestrám z druhé a páté třídy.

„Tato šikana se snažila nějakým způsobem ponížit stát, který je momentálně ve válečném konfliktu. Je to přenesené hlavně od rodičů. To je problém, nad kterým bychom neměli mlčet, měli bychom se mu věnovat hlavně z hlediska prevence,“ řekl Hlavatý.   

Hned po zveřejnění tohoto případu začala škola v Lázních Bělohradě podezření na šikanu vyšetřovat. K rozhovorům pozvala starostu, matku školaček i starší ze žákyň.

„Mám zápisek z rozhovoru s maminkou, kdy nám sdělila, že jeden chlapec dívce říkal, že Ukrajina je špatná, že prohraje. Také jí měli pouštět ruskou hymnu,“ uvedla ředitelka školy Miroslava Brychtová. Podle ní se ale nepotvrdilo, že by atak ruskou hymnou mířil cíleně na ukrajinské děti.

Vedení školy se sejde s ukrajinskými rodiči

Obvinění ze šikany odmítá i třídní učitelka Helena Vernerová. „Ta obvinění jsou téměř absurdní, trochu nadsazená. Trochu se bojím, aby to ještě neuškodilo vztahům,“ uvedla.  

Základní školu v Lázních Bělohradě navštěvuje 430 dětí včetně 23 žáků z Ukrajiny. Ředitelka školy si na pondělí pozvala do školy rodiče všech 23 ukrajinských školáků. Vyzve je, aby ji okamžitě informovali, pokud by si školáci doma na cokoliv stěžovali.