TÉMA

Okres Jičín

Podle Ústavního soudu mohou obce zatížit vyšší daní konkrétní výrobní a průmyslové závody

Obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například tovární areály, které produkují hluk, znečištění a další negativní vlivy. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Řepova na Mladoboleslavsku. Obec zvýšila daň v logistických a průmyslových areálech ve svém katastru na pětinásobek. Ministerstvo vnitra už dříve pozastavilo účinnost vyhlášky, poté navrhlo její zrušení, protože prý zákon neumožňuje takové selektivní daňové zatížení.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 15:53|

Do nového domova seniorů v Jičíně se už měli stěhovat první klienti. Dokončení se ale odkládá

Situace s nedostatečnou kapacitou v domovech pro seniory na Jičínsku se v nejbližší době zřejmě nezlepší. Přímo v Jičíně mělo výrůst nové zařízení s kapacitou více než sto lůžek, pomalu se tam už měli stěhovat první klienti. Jenže na místě se už dlouho nepracuje, dokončení domova pro seniory se odkládá minimálně o rok.
19. 6. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.
13. 1. 2023|

Ve velkochovu v Sedlčanech se objevila ptačí chřipka. Další ohniska jsou na Děčínsku, Jičínsku a v Ostravě

Veterináři objevili další ohniska ptačí chřipky. Ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech nařídili utracení dvanácti tisíc kuřat a tisícovky krůt. Nákaza se potvrdila poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Infekce se nově objevila také v malochovech ve Velké Bukovině na Děčínsku a v Kozojedech na Jičínsku. Největší ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo před koncem loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se postupně likviduje 220 tisíc nosnic.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 19:50|

Děti měly spolužákům z Ukrajiny pouštět ruskou hymnu. Podle učitelky jsou obvinění nadsazená

Vedení základní školy v Lázních Bělohradě prověřuje šikanu ukrajinských žáků od českých dětí. Ty měly svým ukrajinským spolužákům při vstupu do třídy pouštět ruskou hymnu. Upozornil na to starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN) s odkazem na svědectví jedné matky.  Podle něj měly ruskou hymnu děti pouštět ukrajinským sestrám z druhé a páté třídy.
2. 11. 2022|

V některých obcích občané v září nepůjdou ke komunálním volbám. Chybějí kandidátky

V některých obcích se v září komunální volby konat nebudou. Žádná kandidátka nebyla v řádném termínu podána například ve Všeradově na Chrudimsku či v Ohařicích na Jičínsku. V Nevězicích na Písecku byl nízký počet kandidátů, k volebním urnám tam tak lidé také nepůjdou. Termín pro podání kandidátních listin pro registraci k podzimním volbám do obecních zastupitelstev i do třetiny Senátu vypršel v úterý v 16:00.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:18|