Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.

„Trojice odsouzených mužů měla z věznice instruovat zbylé čtyři členy skupiny zvenku, kteří měli do věznice následně skrytě a konspirativně doručovat neoprávněně opatřené omamné a psychotropní látky, především pervitin, a zakázaná léčiva,“ uvedla mluvčí. Původně policie v případu stíhala šest lidí, v době vyšetřování stíhání rozšířila o třiatřicetiletého již odsouzeného muže.

Případ začal tím, že vězeňská služba v květnu 2021 zachytila 40 gramů pervitinu a na základě toho pak kriminalisté zamezili doručení dalších nejméně 30 gramů pervitinu a 210 kusů zakázaných léčiv do věznice. Každý člen gangu plnil svou funkci. Hlavou skupiny byli podle policie dva muži ve výkonu trestu, kteří zřejmě drogy ve vězení distribuovali dalším odsouzeným.

Policejní mluvčí uvedla, že odsouzení muži instruovali z věznice členy skupiny venku i prostřednictvím propašovaných mobilních telefonů. K doručování drog využívali poštovní služby či povolené návštěvy věznice, kdy narkotika ukrývali například do zdvojeného dna obalu od tabáku. Členy gangu, kteří nebyli ve vězení, policie dopadla začátkem loňského roku na různých místech České republiky.

Zasílání drog do věznice Valdice policie neodhalila poprvé. Podobný, ale rozsáhlejší případ, řešila policie v roce 2020. Kriminalisté tehdy v případu pašování drog do věznice Valdice stíhali 15 lidí, z nichž sedm bylo z řad odsouzených. Také tato skupina pracovala organizovaně.

Obvinění drogy či zneužitelná léčiva do věznice podle policie posílali ukryté v balíčcích v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů či speciálně vyztužených a upravených obálkách.

Ve věznici Valdice, která bývá označována za nejtěžší žalář v zemi, si trest odpykává více než tisíc vězňů. Součástí věznice je i oddělení pro doživotně odsouzené.