Vláda shání podporu pro nový rozpočet s rekordním deficitem. Opozice však od ní požaduje také škrty ve výdajích

Události: Kdo podpoří rozpočet s rekordním deficitem (zdroj: ČT24)

Vláda shání podporu pro „nový rozpočet,“ který by měl mít rekordní půlbilionový schodek. Celkem 100 miliard korun chce pak kabinet poslat na vyšší investice nebo obcím. Peníze hodlá nasměrovat i na podporu kultury, sociálních služeb nebo na boj s kůrovcem. Ani po středě však nemá vláda pro svůj návrh vyjednanou politickou podporu. Má na to čas do 23. června, kdy by o něm měla jednat sněmovna na své mimořádné schůzi.

Sál pražského Divadla bez zábradlí je už víc než čtvrt roku prázdný. Od března se tady kvůli epidemii koronaviru nehrálo. „Ta ztráta, protože žijeme jenom ze vstupného, je příšerná. Na tom vstupném jsme přišli o 15 milionů,“ říká ředitel a majitel Karel Heřmánek.

O podporu od státu divadlo žádalo, žádnou ale zatím nedostalo. Na otázku, zda má nějaký plán B, odpovídá principál: „Že bych to prodal, tu firmu, to je jedinej plán.“

Stát chce peníze pro kulturu i životní prostředí

Majitelům soukromých divadel i ostatním podnikatelům, kteří provozují živé umění, chce stát pomoci až miliardou korun. Tu ale zatím v rozpočtu nemá. „Počítáme, že ta miliarda bude vlastně součástí toho takzvaného nového schodku,“ řekl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Další miliardu hodlá poslat ministerstvo kultury i státním kulturním organizacím. Situace je zde podobná. „Pokud by se zvýšený deficit neschválil, tak by to znamenalo, že bychom neměli dokonce zvládnuto ani pokrytí velkých kulturních institucí, jako je Národní divadlo a Národní galerie,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

  •  Kultura                                         + 2
  • Čističky, kanalizace                 + 2
  • Kůrovcová kalamita               + 7 
  • Výpadek příjmů obcí             +12,8
  • Dopravní stavby                     + 24 
  • Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Vláda plánuje nové dvě miliardy dát i ministerstvu životního prostředí. Zejména na nové čističky a výstavbu kanalizací v obcích. A rovnou sedm miliard plánuje poslat ministerstvu zemědělství na boj s kůrovcem.

„Pokud neprojde tento schodek, tak máme problém pomoct při výsadbě nových lesů pro budoucí generace,“ podporuje zvýšení deficitu státního rozpočtu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Rovněž ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvádí, že pokud by nový schodek – zatím je schválen schodek ve výši 300 miliard korun – neprošel, nemohly by se chystané projekty uskutečnit. 

Opozice požaduje od vlády škrty

Opozice však vládní novelu rozpočtu kritizuje. Vytýká kabinetu, že plánuje znovu výrazně zvýšit výdaje, aniž by se pokusil o jakékoli škrty. „Určitě nikdo nenutí vládu, aby škrtala například investice, ale nevidíme ani elementární ambici nalézat jakékoli provozní úspory,“ řekl Jan Skopeček (ODS). 

Také předseda SPD Tomio Okamura požaduje snížení některých výdajů a „z tohoto  pohledu se mi ten hazard s českým státním rozpočtem opravdu nelíbí,“ řekl. Okamura již v úterý hovořil o nutnosti škrtů (či odkladů) například v nákupech zahraniční armádní techniky, ve výdajích na inkluzi ve školství, na podporu solární energetiky nebo na podporu politických neziskových organizací.

Vláda ve středu vyjednávala podporu u komunistů, lidovců i Pirátů. 

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) k tomu uvedla, že ve vládním návrhu ještě musí dojít k úpravám. A předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce s odkazem „na poměrně vážnou situaci, kdy tady hrozí v příštích měsících víc než půl milionu nezaměstnaných lidí, abychom tady dokázali jako politici hledat řešení.“

Schillerová souhlasí s pomocí lidem pracujícím na dohody

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se ve středu předběžně dohodla s Piráty na možné pomoci lidem pracujícím na dohody o provedení práce (DPP) a o pracovní činnosti (DPČ), kteří si platili pojištění. Informovala o tom agentura ČTK. 

Příspěvek by mohl být podle představ Pirátů zhruba 350 korun denně, což by za celé období pandemie znamenalo zhruba 31 tisíc korun, uvedla ministryně v pořadu Výzva Speciál na serveru seznamzpravy.cz. Podpora by se mohla týkat zhruba 116 tisíc lidí a rozpočet by to mohlo stát 1,7 až 2,1 miliardy korun. Piráti kritizují vládu za to, že nepomohla lidem pracujícím na dohodu, dlouhodobě.

„Dnes jsme se s Piráty v rámci debaty o podpoře novely státního rozpočtu domluvili, že toto je akceptovatelné a jsme blízko dohodě. Musíme si vyjasnit ale ještě podmínky,“ uvedla podle ČTK Schillerová. Zatím například není jasné, zda to bude dotační program ministerstva práce a sociálních věcí, nebo by to prováděla finanční správa. „V takovém případě by se ale musela řešit kompenzace obcím,“ dodala.

Ve čtvrtek s lidovci a komunisty

Ve čtvrtek budou jednání pokračovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) se sejde se šéfy lidovců a komunistů. 

Babiš sám si nedovede představit, že by sněmovna vládní návrh neschválila, „protože samozřejmě tím by zablokovali všechno“.