Do šesti let bude třetina energie z obnovitelných zdrojů a nižší spotřeba, počítá plán ministerstva

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) aktualizovalo dokument Politika ochrany klimatu (POK), podle kterého do roku 2030 bude Česko získávat třetinu energie z obnovitelných zdrojů a spotřebu sníží o pětinu, informoval resort v tiskové zprávě. Od úterka se k dokumentu mohou vyjadřovat ostatní ministerstva a odborová sdružení v připomínkovém řízení.

Cílem Česka je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů alespoň o padesát pět procent ve srovnání s rokem 1990. Dosáhnout toho má země díky rozvoji obnovitelných zdrojů, úsporám energie a útlumu fosilní energetiky, včetně úplného ukončení těžby a spalování uhlí pro výrobu elektřiny a tepla do roku 2033, nastínil úřad.

Ministerstvo nově do POK zahrnuje cíl dosažení klimatické neutrality České republiky do roku 2050. Hlavním nástrojem bude podle něj rozvoj obnovitelných zdrojů energie a zvyšování energetické účinnosti. Tedy navýšit podíl těchto zdrojů na konečné spotřebě energie na nejméně třicet procent a snížit konečnou spotřebu přibližně o pětinu.

„Zelená modernizace si vyžádá zásadní investice. Do roku 2030 odhadujeme náklady dekarbonizace a adaptačních opatření na úrovni jednoho až 1,5 bilionu korun nad úroveň běžného investičního cyklu do obnovy průmyslu, energetiky nebo budov,“ zmínil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Vyšší náklady představují zejména investice do renovační vlny v budovách, která domácnostem sníží náklady na energie, do dopravy a příslušné infrastruktury, i výdaje na modernizaci energetické infrastruktury. Právě s těmito náklady nám pomůžou peníze z evropských zdrojů, především z emisních povolenek a dalších nástrojů, jako je Národní plán obnovy nebo budoucí Sociální klimatický fond,“ dodal ministr.

Snižování emisí

Pro velkou energetiku, průmysl a letectví ministerstvo odhaduje na základě modelového scénáře snížení emisí do roku 2030 o 68 procent. Pro snižování v sektoru budov, pozemní dopravy, zemědělství, odpadů a části průmyslu a energetiky, tedy odvětví mimo evropské emisní povolenky, odhaduje do stejného roku pokles emisí o 32 procent. Zvláštní cíle se týkají oblasti využívání půdy a lesnictví.

Politika ochrany klimatu definuje hlavní cíle a opatření na národní úrovni, aby Česko splnilo povinnost snižování emisí skleníkových plynů, která vyplývá z mezinárodních dohod.

Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v Česku by letos měl poprvé překonat hranici dvaceti procent, uvedla minulý týden Komora obnovitelných zdrojů energie. Dosud byl podíl těchto zdrojů na spotřebě kolem osmnácti procent.

Výroba elektřiny v České republice loni podle dat analytické společnost EGÚ Brno klesla meziročně o desetinu, celkově jí tuzemské elektrárny vyrobily 72 terawatthodin (TWh). Je to nejnižší výroba od roku 2002. Důvodem je hlavně nižší ekonomická aktivita v průmyslu. Největší podíl elektřiny byl vyroben z jádra a uhlí, a to dohromady téměř osmdesát procent (56 TWh). Po dlouhé době v Česku podle analýzy vzrostla výroba z fotovoltaiky, konkrétně o sedmnáct procent na 2,8 TWh.