Změny ve valorizacích penzí zrušíme, plánuje ANO. Opozice s koalicí se neshodnou ani na tom, zda spolu jednají

Události, komentáře: Ekonomika a rozpočet (zdroj: ČT24)

ANO, dostane-li se k moci, je podle jeho místopředsedy Richarda Brabce připraveno zrušit změny v důchodech, které prosadila nynější vláda. Poslanec ODS Jiří Havránek je přesvědčen, že se silnější z dvojice opozičních hnutí staví tak důrazně proti reformě hlavně proto, že mění nastavení systému zavedené za vlády ANO. Koaliční a opoziční politici se neshodují ani v tom, zda spolu vůbec jednají o dalších chystaných změnách. Podle Brabce dostala opozice od ministerstva práce jen dotazník. Poslanci Brabec a Havránek hovořili o důchodových změnách a konsolidaci veřejných financí v Událostech, komentářích.

Vládní strany v zimě a znovu v létě prosadily přes opoziční obstrukce dvě důchodové novely, které mimo jiné snížily rozsah mimořádné červnové valorizace a následně do budoucna nastavily pravidla pro řádné valorizace, podle nichž by měly penze růst pomaleji. Opozice je kritická dál, stále doufá, že prezident Petr Pavel druhou z novel vetuje, naděje vkládá také k Ústavnímu soudu.

Především ale trvá na tom, že pokud se dostane k moci, nynější důchodové novely zruší. „Ano. Tím jsme se netajili. Ale to nic nemění na tom, že jsme připraveni bavit se o tom, jak dál,“ řekl místopředseda ANO a také člen sněmovního rozpočtového výboru Richard Brabec.

Jeho kolega z rozpočtového výboru Jiří Havránek, který je členem vládní ODS, připustil, že je možné, že se parametry důchodů v budoucnu opět vrátí na dosavadní úroveň. Podotkl, že jistotu, že nová vláda něco nezruší, „nemáme nikdy u žádného zákona“.

Je přesvědčen, že ANO tak silně brání změnám v důchodech proto, že se mění systém, který vznikl za jeho vlády. „Pokud si vezmeme, že změna valorizačního mechanismu byla schválena za vlád, ve kterých bylo hnutí ANO, tak se jim to v tuto chvíli nelíbí, já to chápu,“ řekl. Dodal, že „díky změnám, které se staly za hnutí ANO, je rozpočet jako utržený vagon“.

„Za Babišovy vlády se rekordně přidalo na důchodech. My se za to nestydíme,“ reagoval Brabec, který byl v kabinetu Andreje Babiše ministrem životního prostředí a zpočátku také místopředsedou.

Vláda chystá další změny. Podle Brabce s opozicí nejedná, podle Havránka jedná

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dal najevo, že změnami, které se týkají zejména výpočtu valorizací penzí, nehodlá skončit. Na jaře představil větší reformu, větší její část ale bude mít hotovou až v příštím roce. Hlavním principem změn má být navázání věku odchodu do důchodu na věk dožití tak, aby lidé žili ve starobním důchodu průměrně 21,5 roku.

Podle Brabce ale vláda s opozicí o reformě nejedná. „I když to pan ministr Jurečka předkládá tak, že hnutí ANO dostalo konkrétní nabídky, v podstatě jsme jen dostali formulář s X otázkami, na které máme odpovědět. Ale jednání neproběhla. Je to na vládě, míč je na její straně. Pokud budeme vyzváni k serióznímu jednání o tom, jak dál, tak jsme k tomu připraveni,“ podotkl.

Havránek však tvrdí opak: „Proběhla i jednání s opozicí, nebylo to jenom o dotazníku. (…) Je potřeba jednat. Proto jsem rád, že vláda také jednala.“