V pondělí přibyly téměř čtyři tisíce případů koronaviru. Německo ukončí stálé kontroly na hranicích s Českem

V Česku v pondělí přibylo nejméně nových případů koronaviru za pracovní den od 30. listopadu – 3843. Zjednodušené reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru se poprvé od osmého března dostalo nad jedna, jde ale zřejmě o výkyv způsobený nižším počtem testovaných o prodlouženém velikonočním víkendu. Počet úmrtí s covidem překročil 28 tisíc. Několik set praktických lékařů zatím nedostalo pro své pacienty žádnou vakcínu proti covidu. Německo ukončí stálé kontroly na hranicích s Českem, namátkové budou pokračovat.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Snižuje se i počet úmrtí s covidem, poslední tisícovka přibyla za deset dní. V předchozí době nárůst počtu úmrtí o tisíc trval i méně než týden. K pondělku s nemocí zemřelo 28 038 lidí, v posledních čtyřech dnech úmrtí přibývá méně než sto denně. Před tím byl počet úmrtí za den pod stovkou naposledy 20. prosince, v březnu se opakovaně dostával nad dvě stě. 

Reprodukční číslo má k úternímu dni hodnotu 1,05, nad jedna bylo naposledy osmého března. Nad touto hodnotou epidemie zrychluje. Aktuální výsledek je však zřejmě ovlivněný zmíněným menším množstvím testů v období Velikonoc. Zda jde ale skutečně o statistický výkyv, ukáží až následující dny. Podle všeho totiž epidemie zpomaluje i vzhledem k tomu, že v nemocnicích leží stále méně lidí s covidem, aktuálně je to 5348 a z toho je přes 1100 ve vážném stavu – a i toto číslo nadále klesá ve srovnání s předchozími dny.

Další nemocnice ruší stav hromadného postižení osob

Něktré další středočeské nemocnice ruší stav hromadného postižení osob, který vyhlásily kvůli pandemii koronaviru a vyčerpaným kapacitám. V úterý ho odvolala  nemocnice v Příbrami, v pondělí pak ta kolínská a hejtmanka Petra Pecková (STAN) na svém facebookovém profilu uvedla, že i v Rakovníku. 

Minulý týden už stav hromadného postižení odvolalo celkem šest středočeských nemocnic, nejdříve v Berouně a stejné rozhodnutí následně učinily nemocnice v Mladé Boleslavi, Benešově, Nymburce, Hořovicích a ve Slaném. 

Zátěž nemocnic ale zůstává vysoká, statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří už jsou negativní, ale stále potřebují nemocniční péči.

Nejvíce je zasažené Žďársko

Nejvíce z okresů je koronavirem nadále zasaženo Žďársko, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 412 případů na sto tisíc obyvatel, následuje Českolipsko s 382 a Děčínsko s 363 případy. Na Děčínsku hygienici zaznamenali výskyt starší méně nebezpečné brazilské mutace koronaviru, školy se tam proto v pondělí na rozdíl od zbytku země neotevřely.

To, že na Děčínsku nešlo o novější agresivnější a nakažlivější variantu viru, ale méně schopnou mutaci z loňského roku, potvrdila šéfka Národní referenční laboratoře pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu Helena Jiřincová, jak píše úterní Právo. Další dva záchyty starší, méně nebezpečné brazilské mutace odhalila koncem února Fakultní nemocnice Brno.

Někteří praktici nemají stále čím očkovat

Zdravotníci v Česku za pondělí do večera aplikovali 54 263 dávek vakcín proti covidu a jde tak o čtvrtý nejvyšší denní počet od prosincového začátku očkování. Několik set praktických lékařů však zatím nedostalo pro své pacienty žádnou vakcínu proti covidu-19, upozornil jejich předseda Petr Šonka. Praktici očkují od března. Podle nich distribuce vakcín v prvních týdnech drhla a dosud je rozdělení očkovacích látek mezi ordinace a očkovací centra nerovnoměrné.

V některých týdnech, kdy bylo do Českka dovezeno malé množství vakcíny od firmy AstraZeneca, která má být primárně pro praktické lékaře, si lékaři museli pro menší část balení sami jezdit nebo si zaplatit vlastního dopravce.

Vakcína Johnson & Johnson nedorazí

Situace se ale podle Šonky zlepšuje, všechny vakcíny od AstraZenecy už míří do ordinací praktických lékařů a některé kraje jim dávají i vakcínu od Moderny. Lékaři zprvu uvítali, že vakcínu od firmy Johnson & Johnson si mohou objednávat přímo u distributora a není nutná komunikace s krajem. Nakonec se ale ukázalo, že vakcína od této společnosti do Evropy nedorazí.

Události ČT: Praktičtí lékaři mají nedostatek vakcín (zdroj: ČT24)

Firma distribuci odkládá kvůli případům krevních sraženin, které po aplikaci vakcíny vyšetřují americké úřady. Zatím se ví o šesti případech z celkových sedmi milionů podaných dávek. Vláda plánovala po Velikonocích očkovat sto tisíc lidí denně, váznou však i dodávky ostatních vakcín. Celkem lidé v Česku dostali přes dva miliony dávek vakcíny, obě potřebné má 742 653 lidí. 

Nouzový stav v noci z neděle na pondělí skončil, některá jeho nařízení zůstala. Zejména to, které zakazuje, aby se mohli setkat více než dva lidé, jak potvrdila vláda a omezení tak platí. „Epidemiolové se obávají, že další rozvolnění přeruší ten křehký trend,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Češi už mohou ale znovu volně cestovat mezi okresy a skončil i zákaz nočního vycházení. Část dětí rovněž začala střídavě chodit do školy a otevřely se některé obchody, opravny nebo zoologické či botanické zahrady.

Německo ukončí stálé kontroly na hranicích s Českem

Německo o půlnoci v noci na čtvrtek ukončí stálé hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února kvůli vážné epidemické situaci v Česku. „Zástupci spolkového ministerstva vnitra, kteří jsou členové společného koordinačního grémia, o tom informovali po pracovní linii,“ řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. „Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok ke kýženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale i o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii,“ dodal. 

Mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter zdůraznil, že Německo bude nadále dbát na dodržování karanténních opatření intenzivními namátkovými kontrolami v pohraničí.