Setkávat se lidé mohou nadále nejvýše ve dvojicích. Situace je křehká, řekl Arenberger

Platnost omezení shromažďování na skupiny o maximálně dvou lidech v pondělí potvrdila vláda. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) epidemická situace. Počet nakažených sice klesá, pozitivní trend je ale křehký. Kabinet se věnoval také opatřením pro amatérské sportovce. I oni mohou trénovat jen po dvou, nebudou ale muset mít nasazenou roušku. Další uvolnění opatření lze očekávat nejdříve 26. dubna, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vláda potvrdila sobotní mimořádné opatření, které zakazuje setkávání více než dvou lidí. Kabinet potvrdil i odklad zahájení výuky v okrese Děčín o týden, který nařídila Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje. Důvodem jsou podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) obavy epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend vývoje epidemie. „Optimum je zhruba sto nakažených na 100 tisíc obyvatel a my jsme zhruba na šestinásobku,“ uvedl ministr.

Vláda musí každé opatření vydané podle nového pandemického zákona potvrdit do 48 hodin od jeho vyhlášení ministerstvem. Mimořádná opatření se podle Arenbergera snažil úřad dostatečně odůvodnit. Již dříve některá opatření ministerstva kvůli nedostatečnému zdůvodnění soud zrušil. Často se podle něj opakovala stejná argumentace u různých opatření. „Snažili jsme se této chyby vyvarovat a respektovat všechny připomínky, které měly soudy k předchozím rozhodnutím,“ řekl Arenberger.

Studio ČT24: Tisková konference vlády (zdroj: ČT24)

Jednou z možných výtek, které právníci k mimořádnému opatření mají, je podle ministra například to, že umožňuje omezit jen organizované akce. Podle Arenbergera ale v něm není jasně definováno, co je „akce“.

„Neznamená to, že se soukromě nemůžeme sejít v parku ve třech lidech, ale znamená to, že nemáme pořádat výstavu,“ řekl ústavní právník Jan Kysela. „Pod pojem soukromá akce si na samé hraně interpretace opravdu dokážu představit, že se jedná i o setkání přátel nad číší vína nebo typicky třeba i malou oslavu narozenin,“ uvedl ústavní právník Ondřej Preuss.

Od pondělí v České republice neplatí nouzový stav, opatření proti šíření covidu-19 proto platí podle pandemického zákona. Názory právníků, zda je možné podle tohoto předpisu omezit i shromažďování lidí, se ale liší. Potvrdil to i ministr Arenberger, oslovení právníci podle něj neměli jednotné stanovisko. Kromě jednoho nikdo neodmítl jednoznačně vše, řekl. Klíčové je proto podle něj zejména opatření právě dobře zdůvodnit.

Tréninky jen ve dvojicích

Ministr zdravotnictví také na tiskové konferenci uvedl, že amatérští sportovci budou moci trénovat ve skupinách nejvýše o dvou lidech. Takových skupin pak na hřišti může být až šest, mezi nimi musí být ale alespoň desetimetrový rozestup. Pro takový trénink nebude nutné podstoupit další antigenní test, sportovci nemusí mít ani nasazenou roušku.

Počet právě šesti skupin podle něj není náhodný. „Je to kompromis asi dvacetihodinového jednání. Je potřeba nějakou hranici nastavit, je arbitrární, ale nechtěli jsme to přehnat,“ řekl Arenberger. Zároveň byl podle něj i požadavek na rozestup deseti metrů konzultován se sportovci, například s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou (za ANO) a jeho týmem.

Nadále platí, že uvnitř můžou sportovat pouze profesionálové, amatérští sportovci musí zůstat venku. Vláda po týdnu opatření vyhodnotí a zváží, zda se otevřou i vnitřní sportoviště.

Události: Rozvolnění v amatérském sportu (zdroj: ČT24)

Žáci ohrožení neúspěchem budou moct na konzultace do škol

Žáci závěrečných ročníků středních škol a žáci středních škol ohrožení školním neúspěchem budou moct od 19. dubna docházet na skupinové konzultace, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Arenberger upřesnil, že skupiny budou maximálně po šesti.

Žáci posledních ročníků základních škol a ti, kteří se potýkají s prospěchem, mohou ve skupinách po šesti do školy na konzultace podle dřívějšího rozhodnutí kabinetu už od pondělí. Ministr zdravotnictví řekl, že návrat studentů k praktické výuce je pro něj prioritou. Nechtěl ale upřesnit, kdy by se tak mohlo stát.

V pondělí se do škol vrátila část žáků, podmínkou výuky je ale negativní antigenní test, který se bude dělat dvakrát týdně. Kabinet v pondělí rozhodl, že rodiče autistických dětí, které mnohou mít s testováním problém, budou i v případě pokračování distanční výuky nárok na ošetřovné. V případě odmítnutí testu u dětí bez poruchy autistického spektra rodiče ošetřovné nedostávají.

Další uvolnění lze čekat nejdříve 26. dubna

Vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí uvedl, že nejbližší datum dalšího uvolnění opatření je 26. duben, tedy 14 dní od poslední vlny.

„Za ministerstvo průmyslu a obchodu, a nehovořím teď za kulturu nebo třeba za sport, bychom navrhovali, že v té první fázi by to měly být (měly by být uvolněny) služby, které jsou nenahraditelné. To co se, zjednodušeně řečeno, nedá koupit přes internet,“ řekl Havlíček. Jednalo by se tak například o služby kadeřníků.

Také obnovení výuky na středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol by se mělo odložit nejméně na 26. dubna, až se případně projeví aktuální zmírnění opatření. Původní termín, který počítal s obnovením výuky v těchto školách 19. dubna, podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace vycházel z předpokladu, že se v pondělí obnoví pouze výuka na prvním stupni základních škol a v posledním ročníku škol mateřských. Nepočítalo se přitom s dalšími změnami v opatřeních, u kterých není jisté, jak ovlivní vývoj epidemie.

Havlíček: Případné otevírání podniků bude probíhat v cyklech

Podle Havlíčka by se další rozvolňování mělo odehrávat ve čtrnáctidenních cyklech s tím, že musí být splněn pandemický ukazatel. „Bavíme se o incidenci, počtu infikovaných v týdenním či čtrnáctidenním režimu. Pokud ukazatele, které nadefinuje ministerstvo zdravotnictví, budou příznivé, rádi bychom spustili služby, co jsou nenahraditelné, a to třeba kadeřnictví nebo pedikúry a později například provozovny spjaté s venkovním provozem jako autobazary,“ podotkl vicepremiér v pořadu Události, komentáře.

Pokud ukazatele ministerstva zdravotnictví budou stále příznivé, ideálně by se podle něho mohly služby spustit ve třech, čtyřech nebo pěti vlnách. Prezident Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza dodal, že Češi by si mohli dát pivo na hospodských zahrádkách do 3 až 4 týdnů. Vnitřní prostory restaurací by se návštěvníkům mohly otevřít až později v květnu.

Zároveň uvedl, že lidé v Česku nyní mají nejvíce zájem o služby ohledně osobních potřeb. „Jsou to takové jednoduché radosti a s tím souvisí i dootevření zbytku obchodů. Na jaře si lidé po rozvolnění chodili koupit třeba něco hezkého, nové šaty nebo hračky. Ne vše se dá totiž koupit on-line,“ popisuje Prouza.

Události, komentáře: Havlíček a Prouza o postupném otevírání podniků (zdroj: ČT24)

Vyslovil také přání, že je během týdne či deseti dnů potřeba vypracovat dohodu o tom, co se během vln otevře. „Například co se týče otevírání hradů a zámků, to musíte vědět aspoň deset dnů předem. Nejen proto, aby se připravilo na otevření, ale aby si to lidé také uvědomili, že je mohou navštívit,“ uvedl šéf Svazu obchodu a průmyslu. 

Rozhodování o zrušení opatření bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) záviset pouze na budoucí epidemické situaci. Neznamená to tak, že k dalšímu uvolnění na konci dubna skutečně dojde.

Laboratoře dostanou peníze na odhalování mutací

Vláda schválila dotační program na úhradu nákladů na sekvenaci vzorků z testů na covid-19, která umožňuje odhalovat nové mutace. Bude v něm 160 milionů korun, což umožní zkoumat zhruba 4800 vzorků měsíčně. Dosud k sekvenaci laboratoře nebyly nijak finančně motivované. Z veřejného zdravotního pojištění se hradí jenom diagnostika nemoci.

Sekvenací laboratoře porovnají genetickou informaci viru s již objevenými variantami nebo případně zaznamenají nové. „Jde o speciální proces, kterým se detekuje neznámá část datové informace ve viru, která nás může upozornit na to, že se tady něco děje,“ vysvětlil ministr Arenberger. 

Odborníci, například z iniciativy Sníh, už od února upozorňují, že právě odhalování nových, nakažlivějších mutací je zásadní pro další zvládání epidemie. Minulý týden se v Česku po britské a jihoafrické variantě prokázala také brazilská varianta koronaviru. Arenberger varoval, že jejímu šíření je třeba zabránit i proto, že současné vakcíny proti ní nemusí chránit stoprocentně.

Vláda rozšířila pardon na daň z přidané hodnoty

Vláda v pondělí také rozšířila odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo Českou republiku a využívaly na neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům. Vláda tak rozšířila generální pardon ministerstva financí, který již dříve zrušil DPH na respirátory do 3. června.

Dosud podle zákona o DPH veřejné instituci nevznikal nárok na odpočet DPH a fakticky tak DPH byla odvedena. „Ministerstvo financí proto přistoupilo k aktualizaci pardonu, díky které i v těchto dílčích situacích bude DPH odpuštěno bez dalších povinností, tedy bez ohledu na to, ze kterého státu budou tyto ochranné pomůcky dodány. Generální pardon bude vydán a publikován ve finančním zpravodaji neprodleně po jeho schválení vládou,“ uvedlo v pondělí ministerstvo financí.