Nouzový stav skončil, část dětí se vrací do škol. Odborníci chtějí větší odstup před dalším krokem

S novým týdnem načalo Česko zcela novou kapitolu koronavirové epidemie. Po půl roce začal den, kdy neplatí nouzový stav, plošně již také neplatí žádné omezení volného pohybu včetně nočního zákazu vycházení. Stále zůstává omezená výuka ve školách, ale alespoň část dětí se do lavic vrací. Odborná skupina MeSES doporučila s dalším otevíráním počkat do 26. dubna. Neděle před otevřením škol přinesla nejnižší počet nakažených od loňského září – 976.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Ve středu ráno činilo zjednodušené reprodukční číslo 0,67, v pondělí ráno již 0,96, zvyšovalo se každý den. Výpočet však ovlivňují velikonoční prázdniny, zejména Velký pátek, kdy se testovalo méně než následující pátek, kdy byl pracovní den. V tomto případě tedy růst reprodukčního čísla není důkazem, že by epidemie opět začala sílit.

Podle vědeckého redaktora ČT Vladimíra Piskaly lze očekávat, že po započítání pondělních čísel stoupne reprodukční číslo nad 1. „Ale vůbec nic to nevypovídá o tom, jestli se epidemie šíří rychleji. Je to jen vliv Velikonoc,“ uvedl. Aktuální reprodukční číslo vzniklo vydělením součtu pozitivních případů v období od 4. do 10. dubna a od 30. března do 5. dubna.

Počty infikovaných klesají, množství nových případů na sto tisíc obyvatel za čtrnáct dní se po víkendu snížilo na 601. Oproti počátku dubna je to asi o třetinu nižší číslo, v polovině března bylo kolem 1500 nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny. Klesá i počet infikovaných seniorů nad 65 let. 

V neděli bylo na koronavirus pozitivně testováno 976 lidí. Poprvé od loňského 20. září byl denní přírůstek pod tisícem a méně než nyní bylo nových případů naposledy 13. září. Nejvíce se nákaza v posledních sedmi dnech šířila na Žďársku, kde přibylo 425 případů na sto tisíc obyvatel, nejméně na Chebsku s 44 nakaženými na sto tisíc obyvatel.

Po víkendu bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví v nemocnicích 5070 lidí nakažených covidem-19, z nich 1157 v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných je nejnižší od Vánoc, lůžka intenzivní péče jsou podobně vytížená jako v polovině února.

Nouzový stav již není – po půl roce

Den po nejlepším výsledku testování za sedm měsíců skončil nouzový stav a s ním i některé restrikce. Především již netrvá uzávěra hranic okresů – vyhlášená původně na tři týdny, potom však prodloužená na dvojnásobek – a otevírají se venkovní prostory zoologických a botanických zahrad, knihovny, obchody s dětským zbožím, papírnictví a také farmářské trhy. Možné jsou opět i návštěvy ve věznicích.

Řada jiných omezení však trvá, i když je nově vyhlašuje ministerstvo zdravotnictví na základě pandemického zákona, a nikoli celá vláda v souladu s krizovým zákonem v době nouzového stavu.

V mimořádném opatření zůstalo i omezení počtu lidí, kteří se mohou najednou sejít, na dvou osobách, i když původně to měly být až dvacetičlenné skupiny. Původní rozhodnutí, které připravilo ještě předchozí vedení ministerstva zdravotnictví, změnil nový ministr Petr Arenberger (za ANO) s odkazem na doporučení Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). „Je to kvůli tomu, aby 400 tisíc dětí, které budou ve školách a školkách, tam mohlo zůstat a abychom zbytečně nemuseli zase přiškrcovat,“ řekl Arenberger.

Členové MeSES tvrdí, že se zvýšení počtu lidí, kteří se mohou scházet, dostalo do mimořádného opatření bez jejich vědomí a netuší, kde se vzalo. „Bylo to v rozporu s tím, co jsme doporučovali. Říkali jsme, že pokud budeme otevírat školy, tak za striktních opatření – nesmí se nic jiného měnit,“ řekla Ruth Tachezy z katedry genetiky a mikrobiologie Univerzity Karlovy. Zdůraznila, že shromažďování považuje odborná skupina zřízená při ministerstvu zdravotnictví za zásadní.

Podobně se vyjádřil člen skupiny Jan Kulveit z Oxfordské univerzity. Ministerstvo zdravotnictví podle něj skupinu MeSES počátkem dubna požádalo o stanovisko k regulovanému otevření zoologických a botanických zahrad, ne k hromadným akcím. Kulveit i Tachezy odmítli tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že MeSES dodala své stanovisko pozdě. „Představa, že by taková skupina mohla nebo dokonce měla předvídat, co vše by mohl někdo v rozporu s odborným názorem někam napsat, a vyjadřovala by se k podobným budoucím rozhodnutím preemptivně, mi přijde dost neobvyklá,“ poznamenal Kulveit.

Odpoledne ještě musí na své schůzi potvrdit změnu opatření vláda. Bude se muset vyrovnat i s námitkami některých odborníků a opozice. Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury či předsedy STAN Víta Rakušana pandemický zákon tak přísnou restrikci neumožňuje. Nový ministr nakonec nalezl zastání u premiéra Babiše. „Dáváme do pohybu obrovské množství lidí. Musíme být opatrní,“ podotkl. Vláda bude dodatečně schvalovat i další úpravu mimořádného opatření, podle které zůstávají zakázané kolektivní sporty. Ministři by se také mohli vrátit k debatě o častějším testování zaměstnanců ve firmách.

Buď test, nebo domácí výuka

Do škol se zatím vrací jen menšina žáků. Jde zhruba o polovinu dětí z prvního stupně základních škol, kde začíná takzvaná rotační výuka s pravidelným střídáním tříd na prezenční a distanční výuce. Vrací se také žáci z malotřídek a speciálních škol, mateřské školky se zatím otevírají jen pro nejstarší děti na povinném předškolním vzdělávání.

Součástí obnovené docházky je pravidelné testování na koronavirus, které děti podstoupí v pondělí ráno poprvé. „Děti, které se neotestují, musí být doma. Budou se učit nějakým způsobem, jako kdyby byly nemocné,“ uvedl prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Ředitelka pražské ZŠ Ohradní Eva Smažíková uvedla, že v její škole omluvily rodiny kvůli testování tři žáky, kteří se zapojí do výuky alespoň on-line.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) upřesnil, že kdo zůstane doma po odmítnutí testu, nemá nárok na distanční výuku, jak je definována zákonem, ale ministerstvo doporučilo školám, aby ji i tak poskytly. Zdůraznil, že se zákaz prezenční výuky při odmítnutí testu řídí mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví. „Chtěl bych poprosit všechny, kteří proti tomu revoltují, aby (…) si svoji pozici neladili s ředitelem školy,“ dodal s tím, že se nespokojení rodiče mají obrátit na ministerstvo.

Děti se mohly na testování připravit doma pomocí instruktážního videa ministerstva školství.  „S paní učitelkou to bylo zajímavé, ale trošku mě to lechtalo. Moc jsem se těšil do školy,“ řekl  po podstoupení odběru žák první třídy olomoucké základní školy Mozartova Václav.

Ředitel další olomoucké školy Stupkova Pavel Hofírek však není s testy od čínského výrobce Sinclean spokojen, poukázal na mnoho nedostatků. „V jedné sadě máme 20 zkumavek, ale pouze deset držáčků, využíváme proto kostičky lega,“ uvedl. Nejmenší děti navíc podle něj mají problémy s otvíráním lahviček i s dávkováním počtu kapek.

Podle ministra Plagy jsou chybějící stojánky jedním z nedostatků, které dodavatel testů slíbil napravit. Doplnil, že u některých testů zase chyběly štětičky potřebné pro odběr. V další zavážce by již mělo být vše v pořádku.

Nejsou zatím informace o žádných pozitivních testech ve školách. Předseda asociace ředitelů míní, že to může znamenat jednu ze dvou věcí: „Buď jsou děti tak neuvěřitelně zdravé, nebo jsou testy úplně na nic.“

O citlivosti používaných antigenních testů vznikly pochybnosti. Nakolik jsou důvodné, má ukázat pilotní testování na některých školách, kde se antigenní testy potvrzují i metodou PCR. Olomoucký kraj ale již žádá o dodání jiných antigenních testů. Podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) nejsou pro samotestování praktické.

Správa rezerv objedná další testy. Termín je šibeniční, tvrdí Švagr

Ředitelka Smažíková upřesnila, že zásoba testů ve škole by měla vystačit na dva týdny. Správa státních hmotných rezerv dostala zadání na objednávku dalších testů, které by měla převzít do 3. května. Podle předsedy správy Pavla Švagra je to ovšem šibeniční termín. „Už nejsme v nouzovém stavu, takže musíme dodržovat zákonem stanovené termíny. Pro dynamický nákupní systém je to třeba deset dní na podání nabídek. Takže každý den je v tomto směru velmi cenný,“ upozornil. Nevidí prostor pro analýzu kvality testů, kterou ministerstvo zdravotnictví také požaduje.

Školy různě vybírají třídy pro rotační výuku. Základní škola Ohradní se snaží zařídit výuku tak, aby pokud možno chodili společně sourozenci, a nestávalo se tedy, že rodičům bude střídavě zůstavat jedno a druhé dítě doma. V pražské škole Londýnská zatím přišli žáci prvních a čtvrtých tříd.

Skupina MeSES je proti tomu, aby již příští pondělí začala praktická výuka na středních a vyšších odborných školách a v posledních ročnících vysokých škol. Doporučila počkat ještě týden do 26. dubna. Původní termín počítal podle skupiny z předpokladu, že se k 12. dubna pouze obnoví výuka na prvním stupni základních škol a v posledním ročníku škol mateřských.

„Nově ale dojde k výraznému množství dalších změn v opatřeních, u kterých je velká nejistota efektu, který na průběh epidemie budou mít. S ohledem na tuto nejistotu je třeba počkat s dalšími změnami nejméně do 26. dubna, než se tento efekt projeví,“ napsali členové MeSES.

Stanovisko skupiny podpořil i ministr Plaga. Podotkl však, že konečné slovo bude mít ministerstvo zdravotnictví. 

Očkování pro další chronické pacienty

K očkování proti covidu-19 se nově mohou hlásit pacienti s chronickými nemocemi, kterých se dosud netýkalo. Jde například o osoby se vzácnými genetickými onemocněními či lidi, kteří například kvůli intelektové nedostatečnosti nebo jiným postižením nedokážou dodržovat protiepidemická opatření. Od středy se k nim připojí i muži a ženy starší 65 let.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by se chtěly do očkování zapojit i firmy. „Máme kapacitu díky podnikovým lékařům a soukromým zdravotnickým službám proočkovat až milion lidí. Již dnes by na tom s námi vláda měla spolupracovat, ať jsme připraveni,“ řekl Rafaj po jednání tripartity. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) to však „není na pořadu dne“. Uvedl, že podniky budou moci začít očkovat, až nabídka vakcín v Česli převýší poptávku po nich

Od začátku podali zdravotníci přes dva miliony dávek vakcín, alespoň jednu dávku dostalo přes 1,3 milionu lidí a obě 719 tisíc z nich. Na konci uplynulého týdne se počet vakcinací za den dostal nad 60 tisíc a ve srovnání s předchozími týdny se očkovalo poměrně intenzivně i o víkendu. V sobotu podstoupilo očkování 29 tisíc lidí, v neděli 18 tisíc.

V pondělí v podvečer začne kampaň na podporu očkování nazvaná Udělejme tečku. Její součástí jsou spoty, které poběží na komerčních televizních stanicích. Cílem je, aby se k očkování přihlásilo 70 procent české populace, informovali její autoři z iniciativy Cesta ven.

Úřad vlády zaplatil za návrh kampaně 4,2 milionu korun bez DPH, ministerstvo zdravotnictví nakoupí v médiích prostor až za 50 milionů korun. Vládu už dříve kritizovali odborníci i opozice kvůli tomu, že kampaň nezahájila před několika měsíci.

Cena za občanskou statečnost míří ke všem zdravotním sestrám

Nadace Charty 77 vyhlásila laureáty Ceny Františka Kriegla za léta 2020 a 2021. Jsou jimi zdravotní sestry, které pomáhají zvládat pandemii covidu-19, informovala Sandra Štefaniková z nadace. Ta cenu uděluje za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

„Na sestřičkách však leží největší tíha té nejobyčejnější drobné práce, potkávání se s těžkými lidskými osudy, nenápadné pomoci, povzbuzení, pohlazení, útěchy. (…) Bez jejich skromného hrdinství by byl náš boj proti pandemii mnohem těžší i delší, a proto si zaslouží naši úctu i dík,“ uvedla nadace. Cenu symbolicky převezme prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.