Školy jsou připravené, pokyny mají, shodují se hejtmani a učitelé. Otázkou je citlivost antigenních testů

Události, komentáře: Postup při rozvolňování opatření (zdroj: ČT24)

V pondělí se vrátí část žáků do škol – bude to menšina, ale zároveň nezanedbatelné množství dětí. Všechny podstoupí testy na covid-19. Podle hejtmanů Ivo Vondráka (ANO) a Martina Kuby (ODS) i viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska jsou školy na začátek testování v rámci možností připravené, i když připustili, že se mohou objevit potíže. Lékař Pavel Dřevínek ale varoval před přeceňováním schopností antigenních testů, upozornil na jejich nízkou citlivost zvláště u lidí, kteří jsou ještě v inkubační době. O návratu do škol i epidemické situaci diskutovali politici i odborníci v pátečních Událostech, komentářích.

Od počátku března jsou zavřené téměř všechny školy i školky v Česku – s výjimkou těch, kam chodí děti zdravotníků či záchranářů – a nyní to končí. V pondělí půjde do škol zhruba polovina žáků prvního stupně základních škol a do školek předškoláci. První, co děti ve školách čeká, budou antigenní testy.

Podle hejtmanů jsou školy připraveny tak, jak je to možné. „Udělalo se maximum možného,“ podotkl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Podařilo se to rozvézt, školy to dostaly. Uvidíme, jak to budou zvládat,“ dodal.

Podle viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska není tentokrát problém v tom, že by pedagogové nevěděli, co je čeká. „Ministerstvo se hodně snažilo a metodické pokyny jsou rozsáhlé,“ ujistil. Věří, že jsou díky tomu školy nejméně z 90 procent připraveny.

Testy, které se budou používat ve školách, jsou antigenní. Znamená to, že výsledek testů bude téměř ihned, ale bude oproti PCR testům méně přesvědčivý. „Nepohybují se tam lidé s vysokou virovou náloží. To umí PCR test docela dobře zachytit, ale antigenní nikoli,“ upozornil předseda Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Dřevínek. Účinnost antigenních testů v celé skupině nakažených vyčíslil na pouhých 40 procent.

Pokud jde o lidi, kteří jsou zároveň i infekční, jsou antigenní testy již účinnější, ale stále správně rozpoznají nákazu jen ze tří čtvrtin. Zatím ale jiná vhodná možnost není, protože PCR test nelze vyhodnotit tak rychle. „U PCR testování potřebujete laboratoř,“ podotkl Dřevínek. Pomoci by mohlo takzvané poolování, kdy by se současně vyhodnocovaly vzorky od více lidí. Potíž s tím podle Dřevínka je, že se při tom vzorky ředí, a tedy i při poolování klesá citlivost.

Ministerstvo zdravotnictví původně vyhlašovalo uzavření škol na tři týdny, nakonec se protáhlo bezmála na půldruhého měsíce. Nyní již klesají počty nakažených, pondělí ostatně přinese i další uvolnění – skončí uzávěra okresních hranic i noční zákaz vycházení, otevřít by se měly i některé obchody.

Hejtmani se obávají, co to přinese. „Začíná být hezké počasí, situace se trochu zklidnila. Plné nemocnice nejsou něco, co by lidé kolem sebe viděli – takže to může svádět,“ upozornil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Před podceňováním situace varoval, situace v nemocnicích je podle něj stále velmi problematická.

Kuba upřesnil, že v jihočeských nemocnicích je nyní (stav k pátku – pozn. red.) zhruba 500 pacientů, ale 90 z nich potřebuje intenzivní péči. „Když byla nejhorší situace na konci října, tak jsme jich měli 69 a už to byla vážná situace. Dnes máme 90 a rozvolňujeme,“ srovnal. Kuba navíc neskrývá obavy z brazilské varianty koronaviru, jejíž výskyt byl zatím potvrzen na Děčínsku.