TÉMA

Pavel Dřevínek

Ministr zdravotnictví představil tým pro zvládání pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a epidemiolog Roman Chlíbek představili Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Ministr bude spoléhat na Centrální řídicí tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Expertní poradní orgán má vládě pomáhat v souboji s epidemií koronaviru, při které aktuálně hrozí nárůst infekcí způsobených variantou omikron.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 23:17|

Pacientům s cystickou fibrózou začne VZP proplácet nový lék. Cílí na podstatu onemocnění

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se dohodla s odborníky na podmínkách úhrady léčby pro pacienty s cystickou fibrózou. Pacienti tak mají mít moderní lék Kaftrio hrazený ze zdravotního pojištění. Informovali o tom zástupci VZP, odborníků a pacientů. Lidem se vzácnou nemocí může výrazně pomoci od příznaků a také prodloužit život, žádat o něj mohou už nyní. Zástupci odborníků a pacientů dohodu vítají. Česko je teprve jedenáctou zemí, ve které se přípravek k pacientům dostane. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 20:52|

Školy jsou připravené, pokyny mají, shodují se hejtmani a učitelé. Otázkou je citlivost antigenních testů

V pondělí se vrátí část žáků do škol – bude to menšina, ale zároveň nezanedbatelné množství dětí. Všechny podstoupí testy na covid-19. Podle hejtmanů Ivo Vondráka (ANO) a Martina Kuby (ODS) i viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Jaroslava Jiráska jsou školy na začátek testování v rámci možností připravené, i když připustili, že se mohou objevit potíže. Lékař Pavel Dřevínek ale varoval před přeceňováním schopností antigenních testů, upozornil na jejich nízkou citlivost zvláště u lidí, kteří jsou ještě v inkubační době. O návratu do škol i epidemické situaci diskutovali politici i odborníci v pátečních Událostech, komentářích.
11. 4. 2021|

Covid v Česku: Nemocných přibývá, šíří se mutace, distribuují se léky, na silnicích jsou kontroly

Počet vážných případů covidu dosáhl v pondělí nejvyšší hodnoty 1568. Hospitalizovaných bylo celkem 7717, nejvíc od listopadu. Laboratoře v pondělí potvrdily 12 150 případů koronaviru, zhruba o 750 víc než před týdnem. Pokračuje očkování, k němuž se hlásí statisíce sedmdesátníků. Autoškoly musí rušit zkoušky studentů, které vláda zakázala. Ministerstvo schválilo lék firmy Regeneron, další léky dorazily do Brna. Tam se objevily další případy jihoafrické mutace. Vláda také projedná další opatření, už se shodla na povinném testování ve firmách od středy.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 17:06|

Závodní jídelny mohou omezeně fungovat, vláda změnila usnesení. Firmy připravují testování

Ve středu má ve velkých firmách začít povinné testování zaměstnanců na koronavirus. Konkrétně se opatření týká společností, které mají více než 250 zaměstnanců, podniky nad padesát pracovníků se přidají v pátek. Firmy se nyní připravují a doufají, že se k nim včas dostanou testovací sady a také potřebné informace. Vláda mezitím změnila usnesení o zaměstnaneckém stravování – nezakazuje ho, ale nařizuje striktní režim.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 16:10|

Domovy pro seniory dál čekají na dodávku testů. Mají je plošně použít u 160 tisíc lidí

Do skladů dodavatele v pondělí dorazila první zásilka sad antigenních testů určených pro testování v domovech pro seniory. Dohromady jich mají být dva miliony. Společnost je okamžitě začala rozdělovat a první auta vyrazila do domovů už odpoledne. Předpokládá se ale, že je bude rozvážet až do konce týdne.
9. 11. 2020|

PCR, LAMP, antigenní nebo protilátkové. Každý test na covid má smysl, ale vždy jiný účel

Během dvou dní otestovali na Slovensku tři a půl milionu lidí. V České republice se mají opakovaně na koronavirus testovat desítky tisíc klientů a zaměstnanců domovů pro seniory a dalších zařízení. V Česku i na Slovensku se k takto rozsáhlému testování využívají takzvané antigenní testy. V současné době existuje několik způsobů, jak odhalit v lidském těle přítomnost nového koronaviru.
9. 11. 2020|