Domovy pro seniory dál čekají na dodávku testů. Mají je plošně použít u 160 tisíc lidí

Události (zdroj: ČT24)

Do skladů dodavatele v pondělí dorazila první zásilka sad antigenních testů určených pro testování v domovech pro seniory. Dohromady jich mají být dva miliony. Společnost je okamžitě začala rozdělovat a první auta vyrazila do domovů už odpoledne. Předpokládá se ale, že je bude rozvážet až do konce týdne.

První kolo testování měly přitom domovy podle vládního nařízení stihnout už do středy. Asociace poskytovatelů sociálních služeb tvrdí, že to je nereálné. Za zdržení může podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) systém nákupu těchto prostředků. Vláda to chce změnit novelou, kterou v pondělí schválila.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého není pro většinu poskytovatelů možné dodržet termín 11. listopadu, kdy měly být protestované všechny dotčené osoby. „Začnou testovat spíše v druhé polovině tohoto týdne a někteří až v příštím týdnu,“ řekl. Asociace se proto obávala pokut a vyzvala ministerstvo, aby termín posunulo.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Žádné sankce ale podle ministra zdravotnictví zařízením nehrozí. „Všichni, kdo budou testovat, budou testovat tak, jak se jim ty testy dostanou. Nikdo nebude sankcionován,“ řekl Blatný na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády. „Dostali jsme se do situace, kdy náš právní řád neumožňoval jednoduše použít prostředky z veřejného zdravotního pojištění na platbu dodavateli, distributorovi těchto testů,“ vysvětlil. Kabinet proto schválil novelu, která jednodušší nákupy umožní.

Antigenní testy jsou levnější, mohou ale být falešně negativní

Antigenní testy jsou levnější a rychlejší, oproti metodě PCR mají ale nižší citlivost. Vědci z motolské nemocnice a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy srovnávali obě varianty na zhruba šesti stech vzorcích. Ověřovali mimo jiné i testy, které pořídil stát. Celkově byla asi třetina výsledků antigenních testů falešně negativní. U lidí s příznaky to bylo 74 procent, u těch bez příznaků byla citlivost dokonce jen 44 procent.

„Když používáme antigenní test, musíme brát v potaz, že negativita může být dost dobře negativitou falešnou a že je potřeba vynahradit tuto nevýhodu antigenního testu nějakou změnou režimu jeho používání. Například tím, že se bude používat opakovaně,“ řekl k tomu přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dřevínek.

Poslední dostupná data o tom, jak se nákaza šíří v sociálních zařízeních, jsou z 6. listopadu. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb přibude každý den zhruba sto infikovaných klientů, personálu pak o něco méně. Celkem bylo pozitivních na covid přes 4300 klientů, nakažených zaměstnanců evidují zařízení více než 3100. Započítány jsou všechny sociální služby, jen domovů pro seniory je postižených přes dvě stě.

Situaci zachraňují i dobrovolníci

V některých zasažených zařízeních pomáhají i dobrovolníci, což byl také případ domova pro seniory v Bechyni na Táborsku. Kvůli koronaviru chybělo sociálnímu zařízení 36 zaměstnanců, hlavně sestry a pečovatelky. Navíc se nakazilo třicet klientů domova.


Podle Aleny Sakařové, ředitelky domova, šlo o nesmírně složitou situaci, z jedenácti sester zůstaly pouhé čtyři. Chyběly také pečovatelky, na 60 seniorů zbyly jen tři. Situaci ale naštěstí zachránili právě dobrovolníci.

„Hrozně moc nám pomohly studentky ze střední zdravotnické školy v Táboře, přišly i studentky z budějovické školy,“ řekla Sakařová. Pomáhaly především s hygienou, jídlem a léky. Studentky ale nebyly jediné, kdo s péčí o seniory pomáhal. „Měli jsme to štěstí, že mezi dobrovolníky byl i psycholog, a ten nám některé lidi vytáhl ze dna myšlenek,“ dodala. Podzimní vlnu a izolaci v domově prý lidé snášejí hůř než jarní. Chybí jim kontakt s rodinou a příbuznými. Zároveň ale neztrácejí naději.