Pacientům s cystickou fibrózou začne VZP proplácet nový lék. Cílí na podstatu onemocnění

Události: VZP začne pacientům s cystickou fibrózou proplácet nový lék (zdroj: ČT24)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se dohodla s odborníky na podmínkách úhrady léčby pro pacienty s cystickou fibrózou. Pacienti tak mají mít moderní lék Kaftrio hrazený ze zdravotního pojištění. Informovali o tom zástupci VZP, odborníků a pacientů. Lidem se vzácnou nemocí může výrazně pomoci od příznaků a také prodloužit život, žádat o něj mohou už nyní. Zástupci odborníků a pacientů dohodu vítají. Česko je teprve jedenáctou zemí, ve které se přípravek k pacientům dostane. S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny.

Cystická fibróza je vzácné nevyléčitelné onemocnění, které postihuje především dýchací a trávicí systém. V Česku žije asi 700 lidí s touto nemocí, jejich průměrný věk dožití je 32 let.

Pacienti mají celkově oslabený organismus. Největší problém je v plicích. Usazuje se v nich hustý hlen a tělo se ho neumí zbavit. V buňkách totiž nefungují nebo úplně chybí chloridové kanálky, které u zdravých lidí pomáhají hlen zředit. A právě to lék mění. Zajistí, že kanálky budou pracovat.

„Kaftrio je nejmodernější lék, který opravdu mění chod a léčbu cystické fibrózy, protože cílí na podstatu onemocnění,“ vysvětlil vedoucí centra cystické fibrózy ve Fakultní nemocnici v Motole Pavel Dřevínek. „Už z klinických studií bylo patrné, že se pacientům výrazně zlepšuje jejich klinický stav, plicní funkce stoupá o asi deset procent, a to prakticky okamžitě, v řádu dní,“ doplnil. Lék pode něj ale funguje i na dalších úrovních těla, například na potních žlázkách.

V úterý podepsaná dohoda podle náměstka ředitele VZP Davida Šmehlíka stanovuje kritéria, pro které pacienty je vhodná léčba inovativním lékem, který pro použití loni schválila Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA). Ten ale zatím v Česku nemá stanovenou úhradu ze zdravotního pojištění. Pokud pacient splní kritéria a zažádá si o úhradu podle paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění, měla by mu být během několika týdnů přiznána. Dohoda podle Šmehlíka nahrazuje individuální posuzování každého případu revizním lékařem.

„Pacient navštíví svého ošetřujícího lékaře. Ten v případě, že je (lék, pozn. red.) vhodný, indikuje léčbu, zajistí s ní souhlas a to, aby byla pacientovi podána,“ přiblížil Šmehlík.

Studio ČT24: Nový lék pro pacienty s cystickou fibrózou (zdroj: ČT24)

„Kaftrio funguje pro tu nejčastější mutaci, která se vyskytuje u pacientů s cystickou fibrózou,“ sdělil Dřevínek. Uvedl, že zatímco americká agentura schválila užívání léku pro pacienty od šesti let věku, v Evropě platí hranice 12 let. Pacientů v Česku, kteří by lék mohli brát je podle Dřevínka asi 330.

V první chvíli se podle Šmehlíka počítá s 250 pacienty, konkrétně těmi, kteří zatím žádnou, takzvanou modulátorovou, léčbu nemají. Ke Kaftriu by se měli dostat v řádu několika měsíců. VZP počítá i s variantou, kdy by EMA schválila podání pro děti od 6 let. „V případě, že dojde ke schválení Evropskou agenturou pro léčivé prostředky, budeme aktualizovat společné stanovisko a umožníme léčbu pacientů od šesti let,“ dodal náměstek.

Náměstek ředitele VZP Šmehlík k novému léku pro pacienty s cystickou fibrózou (zdroj: ČT24)

S úhradou počítají i ostatní zdravotní pojišťovny. „Dnes už máme všechny podklady pro to, aby to mohlo běžet,“ sdělila předsedkyně Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR Kateřina Podrazilová.

Podle Dřevínka zlepší dohoda dostupnost nejnovější léčby pro pacienty s touto nemocí. V současnosti pacienti s cystickou fibrózou musí každý den inhalovat léky na ředění hlenu, stráví tím zhruba 1,5 až tři hodiny denně. Podle předsedkyně Klubu nemocných cystickou fibrózou Simony Zábranské by léčba mohla nemocným prodloužit život a zvýšit jeho kvalitu.

Jedním z prvních, kdo lék dostane, by měl být Šimon Krmenčík. „Ráno vstávám asi tak o tři hodiny dřív, abych z toho strávil 2,5 hodiny inhalacemi a rehabilitací,“ popsal. Rutinu, která mu denně zabere celkem šest hodin opakuje už 33 let. Kvůli nemoci nemůže naplno sportovat a zhatila mu i studium. Hrozila i transplantace plic. „Dokud člověk dýchá, tak doufá. Já jsem vždycky říkal, že to musíme ještě nějak zkusit zvrátit, a to mě asi vždycky posilovalo,“ řekl.

Dohoda pro léčbu spinální svalové atrofie

Podobné dohody VZP loni uzavřela také pro léčbu spinální svalové atrofie a pro některé léčivé prostředky v onkologii a hematoonkologii. VZP se tím snaží podle Šmehlíka řešit to, že na trh se uvádějí nová léčiva, u kterých zatím není rozhodnuto o úhradě ze zdravotního pojištění, ale pacienti by se k nim přesto rádi dostali. Pojišťovna se pak dohodne s odbornými společnostmi na tom, za jakých podmínek bude lék platit. Kritéria pak zpravidla převezmou i ostatní zdravotní pojišťovny.

Na takzvaná centrová léčiva, která se podávají pacientům ve specializovaných centrech, loni VZP vydala 13,7 miliardy korun. Částka se od roku 2013 zdvojnásobila. Léčeno bylo těmito léky asi 52 tisíc lidí, meziročně asi o 6800 více. VZP je největší pojišťovnou v Česku, má asi 5,9 milionu klientů.