Zákaz cest do extrémně rizikových zemí byl prodloužen. Návrat z Chorvatska bude obtížnější

Zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru, bude platit do konce května. Od pondělí bude patřit mezi země s největším rizikem Chorvatsko. V pražské hale O2 universum se v pátek zkoušelo velkokapacitní očkovací centrum. Na Děčínsku zůstanou žáci ještě týden doma. Novým náměstkem na ministerstvu zdravotnictví bude primář interní kliniky vinohradské nemocnice Martin Havrda. Ministerstvo rozšířilo v nové specifikaci způsoby antigenního testování na covid do škol - už nemusí být striktně pouze z přední části nosu.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru, bude podle ochranného opatření ministerstva zdravotnictví platit do konce května. Původně měl skončit v neděli. Od pondělí se k dosavadnímu seznamu států přidají Peru a Kolumbie.

Už více než měsíc platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření jihoafrické mutace koronaviru. Týká se to Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie a Zimbabwe. Výjimku mají cesty, které nelze odložit a byly předem oznámeny ministerstvu zahraničí.

Události: První případy brazilské varianty koronaviru (zdroj: ČT24)

Chorvatsko bude od pondělí patřit mezi země s největším rizikem

Mezi tmavě červené země s největším rizikem nákazy koronavirem se na takzvané mapě cestovatele od pondělí přesune Chorvatsko. Dosud bylo červené, návrat z něj tak bude obtížnější. Opačným směrem se posune Itálie. Z červených do oranžových zemí si polepší Dánsko. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Zkušební provoz velkokapacitního centra v Praze

Zkoušky očkovacího centra se zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO). Arenberger se ujal ministerské funkce tuto středu.

„Vakcinace je jediná cesta, jak se dostat z této příšerné situace, která panuje na celém světě,“ uvedl ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Původně se předpokládalo, že očkovací centrum začne fungovat tento týden. Podle ředitele se start kvůli nedostatku vakcín odloží na 3. května. Od 26. dubna se lidé budou moci registrovat přes internet.

Brífink premiéra Babiše po návštěvě národního očkovacího centra v O2 universum (zdroj: ČT24)

Během pátečního zkušebního provozu centra by měla dostat očkovací látku asi tisícovka lidí, především vojáci, policisté a zdravotníci. Za plného provozu by centrum mohlo očkovat asi sedm tisíc lidí za den.

Náklady na vybudování centra jsou podle lednového odhadu 11,8 milionu korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že majitel nepožaduje nájem, a stát tak platí pouze provozní náklady. Komplex navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 tisíc metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4500 lidí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF.

Rada seniorů požaduje očkování lidí nad šedesát let od poloviny dubna

Rada seniorů požaduje, aby se Centrální registrační systém k očkování otevřel od 15. dubna pro lidi nad šedesát let. Ministerstvo zdravotnictví podle ní nedodrželo slib, že senioři budou naočkováni s absolutní prioritou. Ministerstvo zdravotnictví očkování pro lidi od šedesáti let v polovině dubna nezpřístupní, jako důvod uvádí málo vakcín a to, že někteří z nich se k očkování dostanou brzy tak jako tak, protože jsou mezi chronicky nemocnými.

„Až devadesát procent zemřelých jsou senioři,“ říká Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů. „Očkování je pro nás poslední nadějí, senioři každý den zbytečně umírají po stovkách,“ doplňuje. Proto Rada požaduje registrace k očkování otevřít v polovině dubna i pro lidi nad šedesát let.

Ministerstvo zdravotnictví ale otevření Centrálního registračního systému pro tyto lidi neplánuje. Odvolává se přitom na nedostatek vakcín. „Otevírání registrace k očkování dalším skupinám je vždy odvislé od dostatku očkovacích látek, protože nemá smysl, aby se lidé registrovali, když není výhledově reálné, že budou také očkováni,“ napsala České televizi mluvčí ministerstva Barbora Peterová. K tomu dodává, že část lidí starších šedesáti let se k očkování již dostala a dostává, protože spadají do skupiny chronicky nemocných.

Podle Pernese ministerstvo zdravotnictví slibovalo, že jediným kritériem pro přednost při očkování bude zdravotní rizikovost a pravděpodobnost úmrtí na koronavirus, nebo vážného průběhu nemoci. To by se tedy podle něj vztahovalo primárně na seniory a chronicky nemocné. Podle propočtů Rady seniorů však na konci března byla naočkována ani ne polovina seniorů (45 procent ze všech lidí nad 65 let, k 22. 3.). V té samé době přitom již probíhalo očkování některých profesních skupin, například učitelů, nebo policistů.

Za den nejvíce naočkovaných

Ve čtvrtek zdravotníci aplikovali 58 928 dávek vakcíny, což je dosud nejvíc. Alespoň jednu dávku dosud dostalo 1 308 073 lidí, z nich 663 tisíc již má obě dávky.

Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou dostatečné pro to, aby se očkovalo 100 tisíc lidí denně, málo je ale vakcíny. Nyní se očkuje látkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Ve druhé polovině dubna by měly dorazit také první dodávky vakcíny od firmy Johnson & Johnson, které stačí podat jen jednu dávku.

Od pondělí se budou moci k očkování registrovat chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup. Od středy 14. dubna se budou moci hlásit i lidé od 65 let. Těch je podle ministra asi 670 tisíc. Někteří se ale už nahlásili k očkování kvůli tomu, že mají také chronické onemocnění.

Arenberger řekl, že by do konce června mohlo být očkováno 58 procent dospělé populace. Do budoucna bude muset také Česko podle premiéra Babiše připravit strategii boje s koronavirem na příští dva roky. Na ministerstvu zdravotnictví vznikne specializovaná skupina pro očkování.

Ministerstvo zdravotnictví rozšířilo v nové specifikaci způsoby antigenního testování na covid do škol, které v soutěži postupně vybírá Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Dosud muselo jít o testy z přední části nosu.

V zadání, které podepsal Arenberger, je pouze požadováno, aby byly neinvazivní, tj. s jiným odběrem než z nosohltanu. Podle aktuální specifikace jde opět o odběr z přední části nosu, ale také z dutiny ústní, ze zadní části dutiny ústní, ze stolice či ze sputa, tj. hlenu. Arenberger změnu v pátek potvrdil, ministerstvo podle něj nyní posílá správě ještě další upřesnění.

Nový ministr, noví náměstci

Novým náměstkem na ministerstvu zdravotnictví bude primář interní kliniky vinohradské nemocnice Martin Havrda. Řekl to ministr zdravotnictví Arenberger, který byl před svým nástupem do ministerské funkce ředitelem vinohradské nemocnice.

Podle ministra je potřeba, aby lépe spolupracovaly pracovní skupiny, které jsou na ministerstvu v souvislosti s pandemií covidu-19. „Jeden z mých nových náměstků se právě bude věnovat koordinaci poradních skupin,“ řekl Arenberger. Dodal, že to bude náměstek Havrda.

Havrda je primářem I. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Působí také v paliativním týmu nemocnice.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib a primář vinohradské nemocnice Martin Havrda
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Dalším novým náměstkem ministra zdravotnictví pak bude ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák. Před tím byl ekonomicko-provozním náměstkem a členem představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Vajdák je bankéř, ekonom a manažer. Nynější političtí náměstci skončí. Podle ministra sami nabídli rezignaci.

Místo politického náměstka nyní zastává na ministerstvu Vladimír Černý, který je předsedou České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny a řídí kapacity nemocniční péče v době epidemie. Politickou náměstkyní je i Pavla Seilerová, která byla od listopadu vedoucí kabinetu bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) a pracovala v obou fakultních nemocnicích v Brně.

Pokračovat ale zatím bude koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Na ministerstvu by měl vzniknout odborný tým, který by agendu koordinátorky převzal. Baťhová byla předtím na ministerstvu ředitelkou odboru mezinárodních věcí a EU. Podle Arenbergera je Baťhová na funkci koordinátorky zbytečně překvalifikovaná.

Epidemie polevuje

Testy ve čtvrtek odhalily 5245 případů covidu, což je nejméně v pracovní den od 14. prosince. Počet hospitalizovaných s covidem klesl o 500 na 6144 pacientů. Je tak nejnižší od poloviny února. V těžkém stavu je v nemocnicích 1311 lidí. K pátečnímu ránu byla v českých zdravotnických zařízeních volná čtvrtina standardních lůžek s kyslíkem. Pro pacienty s covidem-19 bylo určeno 2064 neobsazených postelí. S nákazou dosud v zemi zemřelo 27 617 lidí.

Pozitivní trend vývoje epidemie covidu podle nového ministra zdravotnictví Arenbergera pokračuje, klesá i počet hospitalizací. Nevidíme ale ještě efekt Velikonoc, řekl.

Brífink k vývoji epidemie koronaviru 9. dubna (zdroj: ČT24)

Jak probíhá testování

Laboratoře ve čtvrtek provedly zhruba 160 tisíc testů, o 67 tisíc méně než před týdnem. Podíl pozitivních preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, vzrostl oproti předchozímu čtvrtku z 0,46 na 0,51 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil z 8,64 na 9,41 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, podíl nakažených na počtu testů vzrostl z 23,9 na 25,5 procenta.

Nejvíce se nákaza nyní šíří na severu Čech. Na Českolipsku za uplynulých sedm dní zaznamenali 379 případů na 100 tisíc obyvatel, na sousedním Děčínsku to bylo 354 případů. Tam se také podle ministra zdravotnictví Arenbergera objevily dva případy brazilské mutace koronaviru. Dle jeho slov spolu nákazy souvisí a měly být zavlečeny ze zahraničí.

Relativně nejlepší situace je nyní na západě země, na Chebsku bylo v uplynulých sedmi dnech 26 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Ministerstvo zdravotnictví schválilo odklad otevření škol na Děčínsku

Školy na Děčínsku se v pondělí neotevřou spolu s ostatními školami v zemi. Odklad výuky v pátek kvůli epidemické situaci v okrese schválilo ministerstvo zdravotnictví. Žáci se do lavic vrátí o týden později, řekla ředitelka krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková. Situace na Děčínsku je v kraji z epidemického hlediska dlouhodobě nejhorší. Na 100 tisíc lidí připadá téměř 354 nakažených, za poslední týden v okrese přibylo 458 nemocných.

„Školy nebudou ještě týden otevřené,“ uvedla ředitelka. Jde i o školky, základní umělecké školy a další zařízení pro mimoškolní aktivity. Děti zdravotníků a dalších pracovníků vybraných profesí budou docházet do družin či školních klubů, dodala Šimůnková. Školy se neotevřou i kvůli tomu, že se na Děčínsku objevily dva případy brazilské mutace koronaviru.

Ministerstvo zdravotnictví také rozšířilo v nové specifikaci způsoby antigenního testování na covid do škol, které v soutěži postupně vybírá Správa státních hmotných rezerv. Dosud muselo jít o testy z přední části nosu. V zadání, které podepsal nový ministr Arenberger, je pouze požadováno, aby byly neinvazivní, tj. s jiným odběrem než z nosohltanu.

Podle aktuální specifikace jde opět o odběr z přední části nosu, ale také z dutiny ústní, ze zadní části dutiny ústní, ze stolice či z hlenu. Arenberger změnu v pátek potvrdil, ministerstvo podle něj posílá správě ještě další upřesnění.

Venku bude moci pohromadě sportovat jen 20 amatérů

Od pondělka platí pro amatéry, že - pouze venku - může sportovat vždy maximálně 20 lidí. Musí mít ochranu dýchacích cest, pokud nedodržují rozestupy dva metry nebo nejsou členy jedné domácnosti. Uvnitř sportovat nemohou.

Profesionálové směji sportovat i uvnitř. Jejich počet uvnitř ani venku není omezen. Při sportu  nemusí dodržovat rozestupy ani mít ochranu dýchacích cest. 

Situace od pondělka tak bude uvolněnější, než pro první fázi obnovování amatérského sportu navrhovalo sportovní prostředí. Zástupci svazů a Národní sportovní agentury chtěli, aby se začalo tréninky desetičlenných skupin sportovců maximálně do 19 let s testy a dodržováním rozestupů.

Nový protiepidemický systém

Ministerstvo zdravotnictví bude také podle jeho šéfa Arenbergera připravovat nová pravidla pro rozvolňování. Nebudou ale dle jeho slov příliš podobná jako PES, půjde o jiný systém, připraví se ve spolupráci s epidemiology, průmyslem a dalšími skupinami vlastní pravidla. První varianta by podle něj měla být hotová zhruba za dva týdny.

Stále by ale v novém systému měly hrát roli nové případy covidu, procento pozitivních testů nebo naplněnost nemocnic.

Protiepidemický systém PES začal fungovat loni v listopadu, upraven byl začátkem roku. Jeho hlavním parametrem bylo rizikové skóre, které se vypočítává z počtu nových případů na 100 tisíc obyvatel a v seniorní populaci, na podílu pozitivních z provedených testů na covid-19 a reprodukčního čísla. V lednu byl parametr pozitivních testů nahrazen podílem nakažených lidí, kteří jsou přijatí do nemocnic k hospitalizaci a dosud nebyli pozitivně testováni.