Šéf NSA Hnilička trvá na návratu k amatérskému sportu. „Situace je alarmující,“ říká

Interview ČT24: Milan Hnilička (za ANO) (zdroj: ČT24)

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička (za ANO) je přesvědčen, že by se nejen děti měly co nejdříve vrátit na sportoviště. „Situace pro naše děti už je alarmující,“ tvrdí s tím, že děti během pandemie přibraly několik kilogramů. V pořadu Interview ČT24 zmínil mimo jiné i to, že se hodlá sejít s novým ministrem zdravotnictví, aby s ním problematiku probral.

Mimořádná opatření schválená vládou s platností od pondělí 12. dubna, která jsou zveřejněna na webu ministerstva zdravotnictví, umožňují obnovit amatérský sport. Členové sportovních klubů, které mají formu spolku, by mohli ve skupinách po deseti trénovat v některých případech i uvnitř. Vyplývá to z právního výkladu České unie sportu (ČUS), který ČTK potvrdila i Národní sportovní agentura. 

Šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička v Interview ČT24 řekl, že chce jednat ještě s ministrem zdravotnictví a opravdu jej přimět k tomu, aby se sportoviště otevřela.

„Máme materiál, který se vyvíjel zhruba tři týdny. Byl konzultován napříč sportovním prostředím. Je zhruba o čtyřech fázích – od úplného začátku a návratu na sportoviště,“ řekl Hnilička. První fáze by podle něj byla přitom jen o přípravě a setkávání homogenních skupin.

Návrat na sportoviště by přivítala také iniciativa Restart amatérského sportu sdružující zástupce střešních organizací i sportovních svazů. Od uzávěry, která začala 12. října a měla podle tehdejšího vyjádření vlády trvat dva týdny, to bude v pondělí přesně půl roku, kdy je amatérský sport pozastavený.

Primární je samotný návrat ke sportu

„Nechceme se vrátit na sportoviště za každou cenu a způsobit další epidemickou vlnu,“ řekl Hnilička. Zároveň ale dodal, že je v současné situaci jen samotný návrat ke sportu důležitý.

„Nikdy neřeknu, že by se nemělo soutěžit, protože sport je i o tom soutěžení,“ řekl Hnilička. Nejprve by se ale podle něj měla upřednostnit příprava a už zmíněná fáze jedna.

Podle Hniličky jsou sportovní organizace „tak vyhladovělé“, že jsou schopné udělat všechno pro to, aby se jejich členové mohli vrátit na sportoviště. Za jejich přístup ručit nemůže, ale je přesvědčen, že organizovaný sport by epidemiologická pravidla a opatření měl zvládat dodržovat.